8 simptome care te anunţă că ai probleme cu rinichii

rinichiiPotrivit statisticilor, afecţiunile tractului urinar nu sunt deloc rare, astfel că 40% dintre femei şi 15% dintre bărbaţi fac cel puţin o infecţie urinară în decursul vieţii. Infecţiile urinare netratate distrug rinichii, avertizează medicii urologi. Este important să tratezi corespunzător infecţiile urinare, deoarece cele care recidivează duc la infecţii tot mai mari, care pot cuprinde ureterele şi chiar rinichii. De asemenea, statisticile arată că o persoană adultă din 10 are boală cronică de rinichi, ceea ce înseamnă că aproximativ 2 milioane de persoane sunt afectate. Dintre acestea, mai mult de 8.000 sunt tratate prin dializă sau transplant renal.

 

De asemenea, una dintre cele mai frcevente afecţiuni renale este litiaza renală sau pietrele la rinichi. Atunci când o cantitate ridicaţi de sare se depune în interiorul rinichilor se formează cristale, care se pot dezvolta suficient de mult încât să formeze pietre la rinichi, procedeu numit nefrolitiază.

Un lucru de care nu trebuie să uiţi este acela că bolile de rinichi sunt strâns corelate cu alte afecţiuni, cum sunt cele cardiovasculare. Din acest motiv, în cazul în care ai hipertensiune arterială şi diabet este important să mergi la specialist pentru o evaluare a funcţiei rinichiului. Screeningul bolii de rinichi trebuie să înceapă la 5 ani de la diagnosticarea cu diabet de tip 1 şi în momentul diagnosticului cu diabet de tip 2. Potrivit specialiştilor, 80% dintre pacienţii cu boală cronică la rinichi au şi hipertensiune.

Hipertensiunea arterială reprezintă un factor major pentru apariţia şi progresia bolii cronice de rinichi, atât la diabetici, cât şi la nediabetici.

În ultimii ani a crescut foarte mult incidenţa cazurilor cu boli renale care conduc la dializă. De multe ori bolile renale au evoluţie silenţioasă şi încă mai sunt descoperite direct în stadiul în care este necesară dializă. Ca să eviţi acest lucru, iată un mic test propus de Societatea Română de Nefrologie ca să ştii când să mergi la control:

 

Ai tensiunea arterială ridicată?

Suferi de diabet?

Eşti supraponderal?

Eşti fumător?

Ai peste 50 de ani?

Ai în familie cazuri de boli de rinichi?

Suferi de vreo boală de rinichi?

 

 

Dacă răspunzi cu „DA” la una dintre aceste întrebări, nu omite să verifici sănătatea rinichilor tăi! Este necesar să-ţi determini creatinina serică şi să faci un examen de urină.

 

 

Ce simptome trebuie să te îngrijoreze?

 

  1. Umflarea picioarelor şi a mâinilor;
  2. Scăderea poftei de mâncare;
  3. Senzaţia de greaţă şi vomă;
  4. Urinări repetate cu usturime;
  5. Urina tulbure;
  6. Prezenţa sângelui în urină;
  7. Presiune în regiunea pelviană;
  8. Setea şi nevoia imperioasă de a urină.