CUTREMUR cu magnitudinea de 6,8 în Japonia – Mai multe persoane rănite, trafic feroviar întrerupt, drumuri blocate de alunecări de teren

cutremUn cutremur cu magnitudinea de 6,8 s-a produs sâmbătă seara în Japonia, în prefectura Nagano (centru-nord), potrivit agenţiei naţionale de meteorologie, relatează AFP. 

Postul de televiziune NHK a anunţat rănirea mai multor persoane, citând serviciile de intervenţie. Un corespondent al NHK a transmis de la centrul de criză că „se fac verificări dar pentru moment nu au fost înregistrate pagube mari şi nici răniţi grav”.

Cutremurul s-a produs în jurul orei locale 22.08 (15.08 ora României), la o adâncime mică, de doar zece kilometri. Acesta a provocat pene de electricitate şi întreruperea unei părţi a traficului feroviar, dar nu există risc de tsunami, potrivit surselor citate.

Sistemul de alertă a avertizat presa, organismele publice, companiile şi persoanele private care dispun de un telefon mobil compatibil, cu câteva secunde înainte de producerea cutremurului.

Seismul a fost urmat de mai multe replici, dintre care mai mare a avut magnitudinea de 4,3 şi a fost resimţită la ora locală 22.37 (15.37 ora României).

Mai multe drumuri au fost blocate de alunecările de teren provocate de cutemur.

Potrivit companiei Tokyo Electric Power (Tepco), care are o centrală în apropiere, Kashiwazaki-Kariwa, în prefectura vecină Niigata, nu s-a identificat nimic anormal în acest complex atomic, cele şapte reactoare fiind oprite în prezent.

Nicio anomalie nu a fost constatată nici în alte centrale afectate de cutremur, niciuna dintre ele nefiind în funcţiune.

Biroul premierului a înfiinţat o celulă specială pentru a strânge informaţii şi a lua rapid deciziile pe care le-ar impune situaţia.

Japonia este situată la joncţiunea a patru plăci tectonice şi înregistrează în fiecare an aproximativ 20 la sută din cutremurele cele mai violente de pe planetă.