Peste 5.600 de candidaţi participă duminică la concursul de rezidenţiat. Cea mai mare concurenţă, la medicină dentară

UMF_searaPeste 5.600 de candidaţi s-au înscris pentru a ocupa unul dintre cele 3.909 de locuri şi posturi disponibile la concursul de rezidenţiat care se va desfăşura duminică, simultan, în Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara.

Candidaţii vor intra în săli la ora 8.30, iar concursul va începe la 10.00.

Din totalul locurilor şi posturilor scoase la concurs, 3.443 sunt la medicină, 317 la medicină dentară, iar 149 la farmacie, informează Ministerului Sănătăţii (MS).

Pentru a ocupa unul dintre aceste locuri s-au încris 5.661 de candidaţi, dintre care 4.172 la medicină, 1.118 la medicină dentară şi 371 la farmacie.

Ce mai mare concurenţă se înregistrează, astfel, la medicină dentară: 3,52 candidaţi pe loc.

Candidaţii care vor ocupa un loc în urma concursului nu vor avea post asigurat la sfârşitul rezidenţiatului.

Concursul de rezidenţiat a fost amânat pentru 23 noiembrie, cu o săptămână mai târziu faţă de data stabilită iniţial, întrucât în 16 noiembrie are loc turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

Potrivit ordinului Ministrului Sănătăţii privind organizarea consursului, specialităţile deficitare pentru care se organizează rezidenţiat pe post în spitale clinice cu secţii clinice universitare, institute sau centre medicale clinice în sesiunea din 23 noiembrie 2014 sunt anestezie şi terapie intensivă, chirurgie cardiovasculară, epidemiologie, farmacie clinică, hematologie, medicină de laborator, medicină de urgenţă, neonatologie, oncologie medicală, psihiatrie, psihiatrie pediatrică, radioterapie, radiologie şi imagistică medicală.

Pentru organizarea concursului de rezidenţiat este desemnată o comisie centrală de rezidenţiat, formată din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, ai Ministerului Educaţiei Naţionale şi ai universităţilor de medicină şi farmacie din România, aprobată prin ordin comun al ministrului Educaţiei şi al ministrului Sănătăţii.

La nivelul centrelor universitare care organizează concursul se desemnează comisii locale de concurs, aprobate prin act administrativ al rectorului universităţii. Întreaga responsabilitate privind organizarea şi desfăşurarea concursului, alcătuirea clasificărilor şi alegerea locurilor/posturilor aparţine comisiei locale de rezidenţiat. În cazul în care într-un centru universitar se vor constata încălcări flagrante ale metodologiei de concurs sau vicierea rezultatelor de concurs, Ministerul Sănătăţii îşi rezervă dreptul de a anula rezultatele concursului din centrul universitar respectiv, situaţie în care concursul va fi reluat în acelaşi centru, pe cheltuiala universităţii de medicină şi farmacie respective.

Concursul se desfăşoară sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări, pe o durată de patru ore. Punctajul minim de promovare reprezintă 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu şi se calculează la nivelul fiecărui centru universitar în care se organizează concursul.

Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obţinut, pe fiecare centru universitar, în limita locurilor/posturilor publicate pentru fiecare domeniu în centrul universitar respectiv, alcătuindu-se o singură clasificare pentru fiecare domeniu.

Taxa de participare la rezidenţiat este de 360 lei/candidat. Sumele încasate din plata taxelor vor merge către bugetul Ministerului Sănătăţii şi se vor utiliza pentru acoperirea cheltuielilor de personal şi materiale necesare susţinerii concursului de rezidenţiat. Din sumele încasate, o cotă de maximum 80% va fi repartizată universităţilor de medicină şi farmacie din Bucureşti, Craiova, Cluj-Napoca, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, în vederea acoperirii cheltuielilor privind organizarea rezidenţiatului.

La rezidenţiatul din 2013 au fost înscrişi, la nivel naţional, 5.102 de absolvenţi, care au concurat pentru 3.879 de locuri şi posturi.

În 2012, la concursul de rezidenţiat au fost oferite 3.778 de locuri şi posturi, pentru care au concurat peste 5.300 de absolvenţi.