Președinte CNAS: 87% din cardurile de sănătate au fost distribuite

Aproximativ 87% din cardurile de sănătate au fost distribuite până în prezent, a declarat marți într-o dezbatere președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea.

Astfel, până în prezent au fost tipărite 12,5 milioane de carduri. „Un număr mic de carduri s-au întors la Casele Județene, altele sunt în prezent în procesare. Cardul se activează dacă cetățeanul este asigurat. Inițializarea acestuia durează între 30 de secunde până la un minut”, a spus reprezentantul CNAS.

El a afirmat că CNAS acceptă pentru început refuzul unor persoane de a folosi cardul de sănătate, însă a precizat că într-un timp scurt vor fi validate doar acele servicii medicale cuprinse pe card.

„Datele personale ale pacientului nu sunt afectate de card. Cardul arată că ești asigurat. Nu are nicio legătură nici cu religia”, a mai spus șeful CNAS. El a menționat că sunt extrem de puține persoane care refuză cardul și a precizat că într-un timp scurt CNAS se va gândi la o anumită variantă, astfel încât să nu se mai folosească „doar acel plastic”. În opinia lui Vasile Ciurchea, anul viitor cardul va reprezenta un proiect de succes.

Vasile Ciurchea a spus că până în prezent sunt aproximativ 4 milioane de dosare electronice. În ceea ce privește biletele de trimitere, Vasile Ciurchea a spus că va exista un proiect electronic și pentru acestea, astfel încât totul să fie „viabil și cuantificabil”.

Potrivit președintelui CNAS, din ianuarie-februarie anul viitor, dacă lucrurile merg bine, se vor utiliza cititoarele de carduri.

Întrebat despre bugetul CNAS pentru 2015, Ciurchea a afirmat că acesta va fi unul mai mare. „Bugetul nu va fi unul mai mic, vom primi bani în plus și datorită colectei”, a punctat Ciurchea.