Șeful Reprezentanței Comisiei Europene, Angela Filote: Vrem să ținem mințile strălucite în România

Șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Filote, a declarat luni că prin proiecte de tipul Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) de pe platforma de cercetare Măgurele se dorește menținerea cercetătorilor români în țară și chiar atragerea altora din țările membre al Uniunii Europene.

„Vrem să ținem mințile strălucite ale României în România și chiar să atragem valori, cercetători foarte buni și din alte state membre din Uniunea Europeană și din restul țării. Asta facem cu astfel de proiecte, numai în proiectul acesta de la ELI ne dorim să atragem cam 1.000 de cercetători într-un proiect care va fi unic nu numai pentru Europa, dar și pentru întreaga lume”, a afirmat Angela Filote, aflată într-o vizită la Măgurele.

Ea a arătat că printre recomandările Uniunii Europene se numără cea privind simplificarea regulilor și procedurilor și a menționat că deja se fac pași importanți în acest sens, ceea ce se vede și în creșterea ratei de absorbție pe care a înregistrat-o România în ultimele luni.

Extreme Light Infrastructure —Nuclear Physics (ELI-NP) presupune construcția celui mai mare laser din lume pe platforma Institutului de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” de la Măgurele.

Directorul general al IFIN, Nicolae Victor Zamfir, a prezentat invitaților de la sediul Institutului de la Măgurele proiectul celui mai mare laser, iar cei prezenți, printre care și ministrul Fondurilor Europene, Bogdan Teodorovici, au putut vedea stadiul lucrărilor de pe terasa Institutului.

Angela Filote a participat, alături de ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, la campania „Yes, we care” („Da, ne pasă”), dedicată cercetării de vârf.

Campania este organizată de Reprezentanța Comisiei Europene în România, împreună cu Președinția Italiană a Consiliului Uniunii Europene, și urmărește familiarizarea ambasadorilor statelor membre UE la București cu proiectele finanțate din fonduri europene.

În prima etapă a caravanei, ambasadorii în România a 15 state membre UE, alături de șeful Reprezentanței Comisiei Europene, Angela Filote, ministrul Mihnea Costoiu și de secretarul de stat pentru afaceri europene din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, George Ciamba, vizitează proiectele PersoTHER (proiect de cercetare în domeniul luptei împotriva cancerului) și Extreme Light Infrastructure —Nuclear Physics (ELI-NP) de pe platforma de cercetare Măgurele.

Statele membre UE reprezentate la acest eveniment itinerant sunt Belgia, Cehia, Croația, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Irlanda, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Slovenia și Spania.