Japonia consideră că negocierile cu SI au „intrat în impas”

Negocierile cu grupul jihadist Statul Islamic (SI), care amenință să ucidă un pilot iordanian și un jurnalist japonez pe care îi ține ostatici, „au intrat în impas”, potrivit ministrului-adjunct al afacerilor externe al Japoniei, Yasuhide Nakayama, însă Tokyo așteaptă în continuare date despre situația celor doi, informează sâmbătă mass-media nipone, citate de AFP.

Discuțiile se află „în impas”, a declarat Nakayama de la Amman, unde a fost delegat de guvernul nipon pentru a conduce operațiunile în coordonare cu autoritățile iordaniene. „Vom continua să adunăm și să analizăm informațiile”, a mai spus ministrul-adjunct de externe al Japoniei, potrivit postului de radio public nipon MHK.

La Tokyo, secretarul general-adjunct al guvernului, Hiroshige Seko, colaborator apropiat al premierului Shinzo Abe, a declarat că autoritățile așteaptă în continuare informații despre soarta cetățeanului japonez Kenji Goto, în timp ce jihadiștii păstrează tăcerea după difuzarea unui prim mesaj al lor pe internet, în noaptea de miercuri spre joi.

În acel mesaj, SI a amenințat că îl va ucide pe pilotul iordanian Maaz al-Kassasbeh, reținut ostatic, în cazul în care Iordania nu o va elibera pe jihadista irakiană Sajida al-Rishawi, condamnată la moarte și aflată în detenție în Iordania, pentru participare la valul de atentate din 2005 de la Amman. Gruparea SI dorește eliberarea acestei femei în schimbul eliberării jurnalistului japonez Goto, luat ostatic de la sfârșitul lui octombrie sau începutul lui noiembrie.

Amman s-a declarat gata să o elibereze pe Al-Rishawi, însă în schimbul pilotului său și având în prealabil dovada că acesta mai este în viață. În lipsa acestei garanții, Amman refuză deocamdată să acționeze, iar ultimatumul SI expiră în 36 de ore.

Organizația jihadistă SI a revendicat, săptămâna trecută, executarea unui alt japonez, Haruna Yukawa, după ce nu a primit cei 200 de milioane de dolari ceruți, într-un precedent mesaj al SI, în schimbul eliberării cetățeanului nipon.