Ebola: OMS recunoaște că răspunsul său inițial a fost lent și insuficient

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recunoscut că a oferit un răspuns ‘lent și insuficient’ în cazul apariției focarului și, ulterior, epidemiei de Ebola și că nu a știut să acționeze în mod corect pentru a controla situația și pentru a comunica în legătură cu periculozitatea acesteia, relatează luni EFE.

‘Răspunsul inițial al OMS a fost lent și insuficient, nu am fost destul de agresivi în a alerta lumea, capacitatea noastră de acțiune rapidă a fost limitată’, au existat confuzii cu privire la roluri și responsabilități în cadrul organizației, a recunoscut OMS într-un document publicat pe site-ul său și semnat de directorul general al instituției, Margaret Chan, și de echipa sa executivă.

Aceștia s-au angajat să reformeze OMS pentru a acționa în mod adecvat în cazuri precum apariția de ‘focare, urgențe umanitare și securitate sanitară mondială’, conform documentului.

Epidemia de Ebola a infectat peste 25.700 de persoane, dintre care 10.600 au decedat. Primul caz a apărut în decembrie 2013 în Guineea Conakri, dar despre existența focarului de Ebola nu s-a știut până în martie 2014 și apoi s-a aflat că virusul trecuse frontiera țării și se întinsese în Liberia și Sierra Leone.

Potrivit OMS, faptele au demonstrat că nu era pregătită pentru o urgență la scară internațională.

Un ‘obstacol foarte semnificativ’ pentru un răspuns eficient a fost neadecvata relație cu familiile și comunitățile afectate, a apreciat organizația.

În mod tradițional, în Africa de Vest bolnavii sunt îngrijiți acasă iar trupul neînsuflețit este spălat și îmbrățișat, practici care au favorizat răspândirea Ebola, în contextul în care virusul se transmite prin fluide corporale.

Pentru a evita repetarea acestor erori, OMS își va dezvolta capacitatea de a răspunde rapid și efectiv în cazul focarelor de boală și urgențelor umanitare.

La 25 ianuarie a.c., Comitetul Executiv al OMS a solicitat ca aceasta să devină o entitate operativă care să poată reacționa în cazul unei urgențe sanitare la scară internațională precum epidemia de Ebola. Comitetul Executiv i-a cerut directorului Chan să procedeze imediat la reforme profunde pentru a se asigura că lumea, în general, și acest organism, în particular, vor fi pregătite în cazul unei urgențe similare.

OMS a mai afirmat că va califica 2.000 de persoane care să poată să acționeze imediat și să se deplaseze oriunde în lume pentru a lupta împotriva unui eventual focar, astfel încât acesta să nu se transforme în epidemie.

S-a angajat, de asemenea, să aibă un fond de rezervă pentru a dispune de bani în cazurile urgente. În comunicat nu se menționează suma, dar la reuniunea din ianuarie, Margaret Chan a spus că fondul ar trebui să conțină circa 100 de milioane de dolari.

Cu acest prilej, Organizația Mondială a Sănătății i-a cerut comunității internaționale ‘să ia în serios’ alertele sanitare.