Asociatia Romana de Hipnoza: Dormim cu 20% mai putin ca acum 100 de ani

 

 Insomnia este din ce în ce mai întâlnită în prezent în rândul populaţiei de pe întreg globul. Potrivit statisticilor, omul modern doarme cu 20% mai puţin faţă de acum 100 de ani, 30% din populaţie se confruntă cu această tulburare, iar femeile sunt de 2 ori mai predispuse la insomnie decât bărbaţii, se arată într-un comunicat de presă primit la redacţia www.sănătateatv.ro .

Specialiştii spun că motivele pentru care apare insomnia sunt multiple. Câteva dintre cauzele cele mai frecvent întâlnite sunt stresul, dependenţa de tehnologie şi confuziile tot mai dese făcute de creier atunci când trebuie să distingă ziua de noapte. Toate acestea nu trec fără a lăsa urme asupra stării de sănătate.
„Toţi aceşti factori perturbatori ne ţin treji, iar adeseori constatăm că nu reuşim să adormim decât la ora 3 dimineaţa, iar la ora 7 ne trezim foarte obosiţi şi trebuie să mergem la muncă. În timp, insomnia are efecte foarte grave asupra sănătăţii noastre, deoarece funcţiile neurologice nu au reuşit să se refacă în timpul somnului, vom lua în greutate şi vom suferi de stări de anxietate, pierderi frecvente de memorie şi lipsa de luciditate”, a declarat Angela Nuţu, vicepreşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză, în comunicatul de presă.
Pentru a scăpa de insomnie, specialiştii recomandă ca primul pas făcut în acest sens să fie identificarea naturii acesteiinsomnii (medicală sau psihologică). Totodată recomandă să nu se administreze somnifere dacă nu s-a consultat un medic în prealabil.
Pe de altă parte, specialiştii recomandă ca înainte de somn, cu o jumătate de oră, persoana care se confruntă cuinsomnie sau cu un somn neodihnitor să nu mai folosească telefonul, tableta, computerul sau televizorul sau să citească o carte la o lumină difuză, se mai arată în comunicat.
Sursa: SanatateaTV