Constantin Niţă: Factura la energie trebuie să scadă. Oprim până în 2017 tranzacţionarea unor certificate verzi

CONSTANTIN NITA - SIMPOZION - ARGESInvestitorii în producţia de energie din surse regenerabile vor putea utiliza, în intervalul 1 iulie-1 ianuarie 2017, doar jumătate din certificatele verzi atribuite, a anunţat, marţi, ministrul delegat pentru Energie Constantin Niţă. Astfel, factura la energie plătită de populaţie ar trebui să scadă cu 50% pe această componentă, spune acesta.

„Prima modificare este suspendarea Legii 220 pe trei ani şi jumătate, din 1 iulie 2013 până în 1 ianaurie 2017. Energia eolinană va primi 1 certificat verde, energia hidro va primi 1 certificat verde, energia solară va primi 2 certificate verzi. Restul de certificate vor fi păstrate într-un coş de ANRE, care va calcula câte certificate verzi va avea fiecare investiror în 2017. Aceste certificate verzi pot fi scontate la bancă sau preluate ca valoare, după 1 ianaurie 2017. Deci, nu tăiem la nimeni nimic, doar că veniturile obţinute vor fi venituri viitoare, după 1 ianuarie 2017”, a declarat ministrul delegat pentru Energie.
Potrivit legii, se acordă 6 certificate verzi pentru fiecare MWh de energie produsă în centrale fofotoltaice, 2 certificate pentru energia produsă de turbine eoliene noi şi 3 certificate pentru energia hidro.Potrivit lui Niţă, în ultima perioadă a primit tot felul de propuneri şi consideră că este timpul pentru „lucruri mai clare”. Totuşi, Niţă a adăugat că legea va intra în vigoare în 1 iulie şi că sunt aşteptate orice fel de propuneri pe această temă.”Schema trebuie să ducă la reducerea preţului pe factură cu 50% la certificatele verzi”, a afirmat Niţă. Energia produsă din surse regenerabile este sprijinită de guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea.Mai departe, producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.Alte modificări ale legii sunt exceptarea de la prevederile legii energiei a marilor consumatori, cu un consum anual mai mare de 150 GWh, precum şi posibilitatea ca producătorii de energie regenerabilă care livrează sub 5MWh de energie să poată încheia contracte bilaterale pentru comercializarea electricităţii.”Exceptăm de la lege ca 50% din energia furnizată marilor consumatori cu consum mai mare de 150 GWh să nu plătească certificate verzi. Este necesar, pentru că avem deja mari probleme. Legea prevede încheierea de contracte bilaterale de către cei care produc sub 5 MWh. Legea mai prevede posibiliatea ca energia din surse regenerabile să fie preluată în piaţa reglementată. Facem asta ca să nu mai fie niciun fel de incertitudine pe piaţă. Considerăm că acest time-out este cea mai bună variantă”, a adăugat Niţă.Întrebat care sunt marii consumatori industriali cu un consuma mai mare de 150 GWh de energie, Niţă a afirmat că nu îl interesează.
Niţă nu consideră că modificările legii energiei, chiar dacă nu mulţumesc pe toată lumea, nu ar trebuie să determine nicio companie din sectorul energiei regenerabile să plece din România sau să îşi restrângă investiţiile pe piaţa locală.”Am avut multe discuţii cu consumatori industriali, cu asociaţiile de consumatori, cu producătorii de energie regenerabilă. Sigur că cei care au investit nu sunt totdeauna de acord cu propunerile noastre. Din păcate pentru toţi, nu este o chestiune care se întâmplă numai în România. Schema de sprijin din România este cea mai generoasă, dar nu putem împăca pe toată lumea, nu putem risca ca marii producători industriali să plece din Romînia. Niciun investitor nu are vreun motiv să se retragă din România din cauza asta. Nu iau în calcul nici reducerea investiţiilor în energii regenerabile”, a mai spus Niţă.