Coreea de Nord: Criza a ajuns prea departe, afirmă secretarul general al ONU, Ban Ki-moon

Ban Ki-moonSecretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a avertizat marţi Coreea de Nord care şi-a anunţat în aceeaşi zi intenţia de a reporni un reactor nuclear închis în 2007 şi care a lăsat să se înţeleagă că ar putea relua îmbogăţirea uraniului în scopuri militare, într-un context extrem de tensionat cu SUA şi Coreea de Sud, transmite France Presse.

Ban Ki-moon a apreciat că în dosarul nuclear nord-coreean criza ”a ajuns deja prea departe”. ”Ameninţările nucleare nu sunt o joacă. În calitate de secretar general al ONU, este datoria mea să împiedic războiul şi să caut pacea. Este de asemenea responsabilitatea mea să spun că actuala criză a ajuns deja prea departe”, a mai spus înaltul oficial al Naţiunilor Unite.

Phenianul şi-a anunţat marţi intenţia de a reporni un reactor nuclear închis în 2007 şi a precizat că va ‘recondiţiona şi reporni’ toate instalaţiile de la complexul său nuclear de la Yongbyon, printre care o unitate de îmbogăţire a uraniului şi un reactor de cinci megawaţi. Acest reactor a fost singura sursă de plutoniu pentru programul nuclear militar al Nordului, care mai dispune încă de capacitatea de a produce între patru şi opt bombe atomice. Reactorul fusese închis în 2007 în conformitate cu un acord încheiat în cadrul negocierilor în format de şase /China, SUA, Japonia, Rusia şi cele două Corei/ privind programul nuclear al Phenianului. Decizia este conformă cu dorinţa Phenianului ‘de a-şi întări arsenalul nuclear deopotrivă calitativ şi cantitativ’ şi este necesară pentru a rezolva ‘gravele’ lipsuri de electricitate, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului general pentru energie atomică din Coreea de Nord, citat de agenţia oficială de presă a regimului comunist, KCNA.

Putere nucleară militară de la primul său test în 2006, Coreea de Nord a acceptat în 2007 să-şi întrerupă activităţile atomice în schimbul unui ajutor economic şi a unor garanţii de securitate. Procesul părea pe drumul cel bun de la dezactivarea complexului de la Yongbyon în iulie 2007 şi demolarea turnului său de răcire în iunie 2008, notează AFP. Însă Phenianul a refuzat întotdeauna inspecţiile la instalaţiile sale nucleare, iar în decembrie 2008 s-a retras din ‘negocierile în şase’ privind programul său nuclear.

În 2010, regimul a dezvăluit unor oameni de ştiinţă americani că lucrează la construcţia unui reactor nuclear, oficial în scopuri civile, cu uraniu îmbogăţit.