Kovesi, propusă pentru conducerea DNA. Tiberiu Niţu a fost propus ca procuror general

laura-codruta-kovesiLaura Codruţa Kovesi a fost propusă de premierul Victor Ponta pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), iar Tiberiu Niţu a fost propus ca procuror general al parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Propunerile au fost avansate ieri dimineaţă de către premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, printr-o scrisoare adresată Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Ponta i-a mai propus pe Bogdan Licu pentru postul de prim adjunct al procurorului general al Parchetului, pe Codruţ Olaru ca adjunct al procurorului general al Parchetului, pe Alina Bica ca procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi pe Elena Hosu ca adjunct al procurorului şef al DIICOT. În scrisoare se arată că la 3 aprilie expiră mandatul interimar al lui Daniel Morar, iar legea nu prevede posibilitatea prelungirii acestuia de către CSM, situaţie care poate atrage nelegalitatea actelor emise de acum înainte de către Ministerul Public, şi este invocat faptul că, potrivit legii, toţi aceşti procurori sunt numiţi de preşedintele ţării, la propunerea ministrului Justiţiei şi cu avizul CSM, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror. „În baza mandatului strict limitat pe care mi l-am asumat, având ca obiectiv rezolvarea situaţiei de instabilitate a Ministerului Public şi identificarea unor soluţii de asigurare a stabilităţii şi predictibilităţii Ministerului Public, precum şi a asigura respectarea  angajamentelor externe ale României şi de a întări independenţa justiţiei, doresc să înaintez spre avizare aceste propuneri (…)”, scrie Ponta în scrisoarea adresată CSM. El adaugă că a luat act de poziţia exprimată, în cadrul discuţiilor „informale”, de membrii secţiei de procurori ai CSM, dar roagă să se dispună asupra acestor propuneri, „conform atribuţiilor conferite fiecărei instituţii” în baza prevederilor constituţionale şi legale. Avizul CSM pentru numirea acestor procurori este consultativ.

Justificarea lui Ponta pentru procurori: Am constatat marţi seara că Parchetul este moşia lui Morar

Premierul Ponta a justificat propunerile pe care le-a avansat ca ministru interimar al Justiţiei, pentru numirea procurorilor prin faptul că a constatat, marţi seara, că Parchetul a devenit „moşia şi monopolul” lui Daniel Morar, care dispune asupra numirilor, fapt considerat inacceptabil. „Am constatat aseară – am avut la CSM o discuţie civilizată şi normală – dar aseară am constatat că Parchetul a devenit moşia domnului Morar şi că dânsul spune pe cine nu numeşte, pe cine numeşte, cum numeşte şi că, practic, noi constatăm un monopol în România. Monopolul asupra procurorilor aparţine domnului Daniel Morar. În calitatea mea de ministru interimar al Justiţiei şi de prim-ministru, nu pot să asist pasiv la aceste lucruri. În baza legii, singura lege aflată în vigoare, pe baza căreia chiar şi domnul Morar a fost numit în funcţie, a făcut şase propuneri pentru funcţiile de conducere, iar CSM trebuie să se întrunească şi, conform legii, să dea un aviz, pozitiv sau negativ, dar nu cred că putem accepta ca cineva, o singură persoană, să încalce sau să rescrie legea pentru a-şi păstra un monopol asupra unei instituţii, Parchetul, care trebuie să nu aparţină nici partidelor, dar nici unui singur om”, a spus Ponta în şedinţa de guvern. El a susţinut că propunerile formulate pentru numirea procurorilor sunt în acest sens şi a apreciat că a făcut ceea ce este bine pentru guvern şi stabilitate politică, precum şi pentru stabilitatea sistemului de justiţie. „Aplicând legile ţării, consider că am dreptate în faţa celor care nu vor să le aplice şi care vor să creeze o putere paralelă Legii şi Constituţiei”, a adăugat Ponta , spunând miniştrilor să fie „absolut convinşi” că deciziile pe care le-a luat „aşa rapid” sunt exact în aceste direcţii.

Antonescu, după propunerea lui Kovesi la DNA: În premieră, Ponta doar ne-a comunicat decizia, de care ne despărţim. USL nu se rupe

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat, ieri, că PNL nu e de acord cu nominalizarea Codruţei Kovesi la DNA, că pentru prima dată de când e USL premierul nu i-a consultat pe liberali, ci doar le-a comunicat decizia, de care se despart fundamental, dar care nu înseamnă ruperea USL. „Nu suntem parte, nu suntem de acord, nu putem fi de acord cu o înţelegere politică făcută cu Traian Băsescu, prin care să se împartă aceste poziţii. Nu suntem de acord, nu putem fi de acord cu propunerea lui Kovesi, conducător şase ani la Parchetul General în ceea ce numim regimul Băsescu”, a declarat Antonescu. El a spus că premierul Victor Ponta , în calitate de ministru interimar al Justiţiei, a luat această decizie fără a se consulta cu liberalii, pentru prima dată de la înfiinţarea USL. „Această decizie luată de premier în calitate de ministru interimar la Justiţie este o decizie pe care a luat-o şi asupra căreia pentru prima dată de la înfiinţarea USL nu ne-am consultat şi doar ne-a comunicat şi asupra căreia, tot pentru prima dată de la înfiinţarea USL, ne despărţim fundamental”, a afirmat preşedintele PNL. El a precizat că aceasta nu înseamnă ruperea USL.

Voiculescu: USL nu se va rupe

Preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a precizat ieri că Uniunea Social Liberală nu se va rupe. „Mai sunt încă oameni în România care îşi doresc ca USL să se rupă. Le spun să nu se bucure pentru că USL nu se rupe”, a declarat Dan Voiculescu.

Hrebenciuc: Ponta nu a făcut decât să-şi exercite atribuţiile până la sfârşit, este un om de decizie

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a declarat, referitor la propunerile de procurori şefi avansate de Victor Ponta, că acesta „nu a făcut decât să-şi exercite atribuţiile până la sfârşit, ceea ce arată că este un om de decizie, care nu poate fi întors prea uşor din hotărârile pe care le ia”. „Victor Ponta nu a făcut decât să-şi exercite atribuţiile până la sfârşit, ceea ce arată că este un om de decizie, care nu poate fi întors prea uşor din hotărârile pe care le ia”, a spus Hrebenciuc, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor. „Aşa cum aţi văzut, şi presa internaţională a remarcat prestaţia domniei sale”, a mai spus Hrebenciuc.

 

Deputatul PNL Ludovic Orban a declarat că decizia premierului Victor Ponta de a o propune la Laura Codruţa Kovesi la şefia DNA reprezintă o trădare a cetăţenilor care au votat USL, el arătând că PSD ar trebui să ia în calcul să-l schimbe pe Ponta din funcţia de prim-ministru. „Decizia premierului Ponta reprezintă o trădare de neacceptat faţă de toţi cetăţenii români care au votat la referendum pentru demiterea lui Traian Băsescu şi care au votat USL la alegerile parlamentare. Propunerea omului lui Traian Băsescu, Codruţa Kovesi, care a fost mâna dreaptă în tot sistemul ticăloşit pe care l-a pus în mişcare Traian Băsescu, pentru mine este un act inacceptabil care mă determină ca începând de astăzi să pun semn de egalitate între Victor Ponta şi Traian Băsescu”, a spus Ludovic Orban. El a arătat că PSD trebuie să ia în calcul să-l schimbe pe Ponta din funcţia de premier, pentru că altfel apare riscul ca PNL să nu mai accepte atitudinile şi acţiunile acestuia. „Cred că PSD ar trebui să se gândească la schimbarea persoanei care deţine poziţia de premier, pentru că altfel apare riscul ca PNL să nu mai poată să accepte toate atitudinele şi acţiunile premierului Ponta, care se transformă parcă într-o marionetă de sforile căreia trage nimeni altul decât Traian Băsescu”, a spus Orban.