Relu Fenechiu negociază cu cel mai mare constructor chinez realizarea autostrăzii Iaşi-Tg. Mureş

fenechiuMinistrul Transporturilor Relu Fenechiu s-a întâlnit cu reprezentanţii firmei de stat chineze China Communications Construction Company Ltd (CCCC), cea mai mare firmă de construcţii din China. Relu Fenechiu a discutat cu reprezentanţii companiei chineze, printre altele, despre realizarea în sistem de parteneriat public-privat (PPP) a autostrăzii Târgu Mureş – Iaşi. “Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, s-a întâlnit la sediul ministerului cu reprezentanţii firmei chineze China Communications Construction Company Ltd (CCCC), cea mai mare firmă de construcţii din China, firmă ce realizează lucrări de infrastructură rutieră, feroviară, proiecte de modernizare şi dezvoltare porturi, aeroporturi şi construcţii civile”, se arată în comunicatul Ministerului Transporturilor. Reprezentanţii ministerului precizează că “discuţiile au vizat dezvoltarea unor proiecte privind toate modurile de transport pe care ministerul le are in portofoliu: naval, feroviar, aerian şi rutier”. “Un subiect important pe agenda întâlnirii l-au reprezentat realizarea lucrărilor în sistem de parteneriat public-privat (PPP). Principalele proiecte PPP vizează atât autostrada Târgu Mureş – Iaşi, parte importantă a coridorului TEN-T care face legătura între vestul Europei şi ţările ex-sovietice, cât si porturile din Romania”, se mai arată în comunicarea Ministerului Transporturilor.

CCCC a intrat deja în luptă pentru concesionarea autostrăzii Comarnic-Braşov

În România, compania chineză China Communications Construction Company (CCCC) a intrat în cursa pentru concesionarea autostrăzii Comarnic – Braşov (58 km). Compania de stat chineză, una dintre cele mai mari din statul asiatic, a depus o ofertă pentru acest proiect într-o procedura de concesiune în care s-au mai înscris alte trei asocieri de firme româneşti şi din Europa. La începutul procedurii de concesionare, China Communications Construction Company Limited a contestat fişă de date a achiziţiei elaborată de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR). Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a suspendat licitaţia şi, ulterior, a confirmat în parte contestaţia depusă de CCC.

Planurile pentru autostrada Iași-Târgu Mureș

La finalul lunii februarie, Relu Fenechiu declara că va încercă realizarea prin concesiune sau PPP tronsonul de la Iași la Tg. Neamţ, iar continuarea peste munţi până la Tg. Mureș ar urmă să fie realizată prin fonduri mixte şi europene nerambursabile. Fenechiu îl contrazicea atunci pe Dan Șova, ministrul delegat care se ocupă cu autostrăzile, care spunea că autostrada care leagă Ardealul de Moldova nu este eligibilă pentru finanţare europeană. Pe tema realizării autostrăzii de la Iași la Târgu Mureș, Fenechiu s-a mai întâlnit pe 12 martie şi cu o delegaţie a Băncii Europene pentru Învestiţii (BEI) şi a discutat, printre altele, despre implicarea instituţiei financiare în concesiuni sau parteneriate publice-private (PPP).