Victor Ponta face apel către reprezentanţii cultelor să sprijine rezolvarea problemei retrocedărilor

victor pontaPremierul Victor Ponta a făcut un apel vineri către reprezentanţii cultelor religoase să sprijine rezolvarea problemei retrocedărilor, cerându-şi totodată scuze pentru abuzurile comise de regimul comunist faţă de acestea şi subliniind necesitatea solidarităţii.

„Vreau să fac un apel către toate cultele din România. Am tot respectul şi vreau ca la momentul angajării răspunderii Guvernului să prezint în numele României toate scuzele care poate nu s-au cerut în ultimii 70 de ani faţă de abuzurile statului comunist faţă de cultele religioase. Mai fac de asemenea apel, asumând ceea ce s-a întâmplat negativ în istoria României, fac un apel către toate cultele din România să sprijine rezolvarea acestei probleme şi dezvoltarea societăţii româneşti. Dacă o persoană privată poate să spună ‘nu ştiu, până mâine daţi-mi despăgubirea pentru ceea ce mi-au luat comuniştii’, importanţa cultelor religioase în viaţa unei societăţi presupune şi solidaritate şi nimeni nu va cere ceva ce nu se poate da şi ceva ce nu poate să dea nimeni în asemenea moment”, a afirmat Victor Ponta, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria. El şi-a exprimat speranţa că va primi un răspuns pozitiv din partea reprezentanţilor cultelor religioase.
„Cu tot respectul şi toată solidaritatea pentru cei care au avut de suferit în aceşti 70 de ani, sper în aceeaşi solidaritate în rezolvarea acestei situaţii şi sunt convins că voi primi un răspuns pozitiv de la reprezentanţii cultelor religioase”, a spus premierul. Ponta a arătat că anumite aspecte tehnice din Legea retrocedărilor sunt încă în dezbatere”şi tot ce poate fi sustenabil va fi adoptat”. Guvernul urmează să-şi angajeze miercuri răspunderea în faţa Parlamentului pentru proiectul de Lege vizând restituirea proprietăţilor naţionalizate în perioada comunistă.