Programul politic al Partidului Mişcarea Populară cuprinde 15 obiective principale

miscarea-popularaFundaţia Mişcarea Populară a dat publicităţii duminică principalele obiective pe care la va susţine Partidul Mişcarea Populară şi care vor fi parte a programului politic pe care formaţiunea îl va adopta în urma Congresului de constituire.

În urma consultărilor publice avute cu aderenţii Fundaţiei Mişcarea Populară (FMP) s-au conturat 15 obiective principale pe care la va susţine Partidul Mişcarea Populară (PMP).
În politică PMP va susţine consolidarea parcursului de integrare europeană şi euroatlantică a României, fixarea prin Constituţie a numărului de parlamentari la maxim 300 şi a unei singure Camere parlamentare, introducerea votului prin corespondenţă pentru toţi alegătorii, informează un comunicat difuzat de FMP. În domeniul economic PMP va urmări: limitarea prin Constituţie a deficitului bugetar la 3% din PIB şi a unui plafon maxim al datoriei publice de 60% din PIB, minim 10% din bugetul de stat să fie alocat anual pentru investiţii, deduceri de taxe pentru angajarea tinerilor şi pentru tinerii sub 35 de ani care încep prima afacere, reducerea impozitelor şi nivelului contribuţiilor sociale şi stabilirea unor raporturi între salarii şi pensii care să stimuleze munca, privatizarea sau management privat pentru toate proprietăţile statului care nu au importanţă strategică, creşterea ratei de absorbţie a fondurilor europene prin constituirea unei singure entităţi guvernamentale care să gestioneze direct toate programele operaţionale în perioada bugetară 2014-2020. În domeniul social PMP va susţine reducerea drastică a fraudelor şi erorilor din sistemul de plată a taxelor şi impozitelor, dar şi de distribuire a pensiilor, ajutorului de şomaj şi altor drepturi sociale prin informatizarea şi integrarea tuturor acestor sisteme, condiţionarea acordării ajutoarelor sociale în cazul celor apţi de muncă de prestarea unor zile de muncă în folosul comunităţii.
În ceea ce priveşte sistemul public, PMP va avea în vedere debirocratizarea şi depolitizarea administraţiei publice, sistemului de educaţie şi de sănătate şi regiilor autonome; titularizarea angajaţilor din sistemul public strict pe bază de merit, prin concursuri corecte, scoase de sub controlul politicului. PMP va susţine şi regionalizarea, descentralizarea şi eficientizarea sistemului administraţiei publice prin comasarea judeţelor şi comunelor mici, nesustenabile economic, pe ideea că România trebuie să ajungă în timp la maxim o mie de primării.
Privitor la agricultură, PMP va pleda pentru încurajarea producţiei interne de alimente şi facilitarea accesului direct al micilor producători la consumatorii din marile oraşe, precum şi crearea unui sistem de centre de colectare şi depozitare a produselor agricole, în special legume şi fructe. Modernizarea mediului rural printr-un program prioritar de facilitare a accesului la apă curentă, canalizare, gaze naturale, energie electrică este un alt obiectiv prioritar ce va face parte din programul politic al PMP. „Criteriile de selecţie ale Fundaţiei: competenţă, integritate, compatibilitate cu valorile Fundaţiei şi disponibilitate pentru voluntariat, vor fi integrate în statutul Partidului. Liderii, şi ulterior candidaţii Partidului Mişcarea Populară, se vor stabili numai pe baza criteriilor Fundaţiei şi prin proceduri democratice, cu avizul Comisiilor de Resurse Umane de la nivel naţional şi judeţean, şi apoi prin competiţie internă. Fundaţia va constitui sursa de idei şi de oameni pentru Partid, dar va şi monitoriza respectarea valorilor şi programului”, se mai arată în comunicatul transmis de FMP.
Fundaţia Mişcarea Populară a demarat formalităţile legale pentru înfiinţarea unui partid, respectând voinţa majorităţii aderenţilor. Sâmbătă la Timişoara Fundaţia Mişcarea Populară a lansat procedura de strângere de semnături pentru crearea Partidului Mişcarea Populară. Fundaţia Mişcarea Populară a precizat că va fi persoană juridică distinctă faţă de viitorul Partid Mişcarea Populară.