Adi Cristi
Adi Cristi

DRUMUL SPRE NORMALITATE TRECE PRIN EXCLUDERE

adicristi01Crin Antonescu nu mai suportă „excesul de democraţie în partid” chiar dacă acesta, după „modelul Andrei Chiliman”,  a fost acceptat mult timp ca o cutumă de dreapta a liberalilor, pe fondul dreptului la opinie şi a libertăţii de exprimare. Iată că, liberalii Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1 al Capitalei, şi deputatul Diana Tuşa pot fi consideraţi exemple date celor care cred că a vorbi „vrute şi nevrute”, doar pentru că aşa cred ei că trebuie să vorbească. Gestul în sine nu duce decât la această finalitate nedorită de nimeni, atâta timp cât nu este vorba despre demisie, ci de excludere!

Chiar dacă se încearcă să se invoce delictul de opinie, în economia disciplinei de partid acesta nu îşi găseşte nici o motivaţie, mai ales că Andrei Chiliman nu a ezitat să încalce tot ceea ce se numeşte normă de comportament în interiorul şi mai ales în exteriorul PNL. De fapt, nu putem generaliza atâta timp cât între Andrei Chiliman şi Crin Antonescu s-a dezvoltat în timp o relaţie făţişă de adversitate, ajungând până la accente violente de ură şi agresivitate, explicită. Contrar tuturor aparenţelor, Andrei Chiliman lansează o fundaţie, un ONG, intitulat în „ciuda PNL”: Iniţiativa România Liberală. Aceasta a fost picătura care a umplut paharul, făcându-l pe preşedintele PNL Crin Antonescu să propună forurilor de conducere ale partidului excluderea din PNL a lui Andrei Chiliman şi a Dianei Tuşa, cea care nu a ezitat să-i ţină isonul primarului Sectorului 1 în lupta sa pe faţă cu preşedintele Crin Antonescu.

Dacă ar fi să ducem lovitura până la capăt ar mai fi trebuit să cadă şi alte capete liberale, cele care au pactizat cu Andrei Chiliman. Călin Popescu Tăriceanu şi Ludovic Orban pot fi consideraţi la fel de vinovaţi ca Diana Tuşa, prin comportamentul lor partizan cu Andrei Chiliman, participanţi activi la lansarea IRL, acest cvasi-partid în devenire, mascat deocamdată în hainele unei organizaţii neguvernamentale. Andrei Chiliman a invitat adversarii de primă linie a PNL, Forţa Civică şi PNŢCD, la imaginarea unei reconstrucţii a dreptei!.  Chiar şi numai pentru această hazardată iniţiativă, în care musteşte veninul pregătit pentru rana mortală destinată lui Crin Antonescu, primarul Sectorului1 al Bucureştilor merita să fie dat afară din PNL, atâta timp acesta nu a avut demnitatea „să se ceară singur afară”.

Gestul conducerii PNL, iniţiat de Crin Antonescu, s-a dorit a fi mai mult un semnal  de alarmă, pentru a trezi spiritul responsabilităţii membrilor PNL. În numele libertăţii de exprimare şi a dreptului la opiniei nu poţi să ignori necesara „disciplină de partid”, singura care îţi permite să-ţi înfăptuieşti programul politic pe care l-ai pus chezăşie în votul electoratului. Haosul creat de vorbele aruncate în vânt, care explodează pe trupul partidului, fărâmiţându-l, nu poate să fie confundat cu un comportament  firesc, datorat dreptului fiecăruia de a vorbi, de a avea o opinie.

Andrei Chiliman a devenit astfel victima propriilor sale planuri de răzbunare, de atacuri directe concentrate asupra liderului recunoscut în mod democratic de către partid. Nu a avut curajul unei confruntări directe cu Crin Antonescu la provocatul congres liberal de către cei care au considerat că preşedintele Crin Antonescu are nevoie din nou de votul partidului pentru a-şi reconfirma susţinerea. Atunci Andrei Chiliman a ignorat gestul provocării, preferând să rămână în tribună, să vorbească de la înălţimea celui care nu participă la competiţie, dar critică din postura spectatorului.

Astăzi are acest prilej de a nu se mai implica în viaţa PNL, de a se elibera de tot veninul păstrat pentru Crin Antonescu.

Evident, în Sectorul I al Capitalei se vor organiza şi alegeri pentru funcţia de primar, atâta timp cât Andrei Chiliman, primarul USL,  şi-a pierdut sprijinul politic al celor care l-au susţinut în alegerile locale din anul 2012.

Uşor, uşor normalitatea începe să prindă rădăcini şi în politica românească.

ADI CRISTI