Moldova Agroindbank este supusă unui atac raider fără precedent

agrobankÎn timp ce Moldova Agroindbank este supusă unui atac raider fără precedent, instituțiile statului abilitate să ia măsuri, dar care sunt controlate de Partidul Democrat, se fac că plouă.

„În momentul în care o acțiune dubioasă are loc pe piață trebuie să se implice imediat Banca Națională și Comisia Națională a Pieței Financiare. Se repetă istoria atacurilor raider precedente, când BNM și CNPF nu au reacționat. Tranzacțiile dubioase, de regulă, se fac cu participarea firmelor din off-shore. Întreg acest lanț este imposibil fără „crâșuirea” organelor de stat. Exact așa s-a întâmplat în 2011, când la bază au fost două hotărâri judecătorești dubioase, după care totul s-a întâmplat cu viteza luminii, însă asta se întâmplă în situația în care avem un șef la Banca Națională, care, clar, nu e la locul lui și face doar declarații trăsnite. Acum raiderii au ales o cale simplă și au atacat o bancă privată”, a declarat analistul politic, Victor Ciobanu, în cadrul Ediției Speciale la Jurnal TV.De cealaltă parte, analistul politic Bogdan Țîrdea consideră că BNM și CNPF nu doar că nu iau atitudinea necesară, ci chiar sunt complici ai raiderilor. Mai mult, analistul susține că la o analiză mai profundă a o serie de atacuri raider asupra băncilor din RM, sforile duc la unele și aceleași persoane. „De menționat sunt datele SIS, privind întâlnirea conspirativă din 7 aprilie 2012 dintre Poalelungi, Tănase și Berlinschi, care era reprezentantul acționarilor minoritari de la BEM, care au gândit schema de legalizare a atacurilor raider de la BEM. Am văzut mai târziu ce s-a întâmplat. BNM a legalizat, practic, acești acționari dubioși. Ei sunt astăzi bine-mersi în consiliul de administrare al băncii. Un al doilea moment important este reacția BNM, care, practic, s-a eschivat de la prerogativele ei, de a bloca aceste tranzacții. După aia s-au pornit și alte atacuri raider. Acum se întâmplă atacurile raider asupra Registru, pe care iarăși le validează CSJ, condusă de același Poalelungi. Și atacul de la Regia Transport Electric, unde e implicat Platon. În rezultat avem aceeași participanți. În 2012 aflăm de la Curtea de la Londra că beneficiarul final este păpușarul. Apoi vedem că Curtea Constituțională blochează în 2012 acele amendamente la legile financiare, adoptate de Guvern, care nu permiteau raiderului să facă aceste operațiuni și se permitea blocarea de către BNM a anumitor tranzacții. Astfel CC a dezlegat mâinile raiderilor”, a mai declarat analistul.
În opinia lui Bogdan Țîrdea, toți cei implicați în atacurile raider au interese personale. „Toate acțiunile se înscriu logic în linia păpușarului și a celor care îl slujesc pe acesta, care bat zi și noapte în Filat, în Timofti, care îl protejează pe păpușar și au credite la aceste bănci. Vedem judecători de la CSJ, de la Curtea de Apel, cu milioane de credite și depozite la aceste bănci. În rezultat, tot sistemul justiției, cel economic și cel politic sunt subjugate definitiv”, a mai spus analistul politic.În cadrul aceleiași Ediții Speciale, ex-ministrul Finanțelor, Mihai Manoli, a menționat că în urma atacurilor raider cel mai mult au de suferit investițiile străine.De altă părere este ex-judecătorul la CEDO, Stanislav Pavlovschi.„Protecția securității financiare a statului este responsabilitatea guvernanților, care trebuiau să prevadă această situație din care nu există ieșire legală. BNM are toate mecanismele de supraveghere. De ce BNM a dormit până astăzi este o enigmă pentru mine. Dacă ei nu au întreprins pașii necesari, înseamnă au avut un interes. Nu sunt de acord că SIS e responsabil. SIS nu este organ de urmărire penală. BNM trebuia să-și facă treaba, iar dacă nu reușea, urma să se implice organul de urmărire penală”, a declarat fostul judecător la CEDO. Reamintim că luni seara, Moldova Agroindbank a emis o declarație alarmantă în care anunța că banca este supusă unui nou atac raider fără precedent. Moldova Agroindbank susţine că a sesizat organele de resort ale statului despre faptele de sustragere ilegală a acţiunilor şi îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu acţiunile anemice ale autorităţilor.