Adi Cristi
Adi Cristi

DE CE-I AŞA DE MARE GRABA

adicristi01Dacă ar fi să facem trimitere la cele două momente postdecembriste în care România şi-a modificat Constituţia, în 1991 şi în 2003, efervescenţa cu care s-a lucrat în acei ani nu are nimic comun cu ceea ce se întâmplă astăzi când se speră că în octombrie cetăţenii vor fi chemaţi din nou la referendum pentru a se pronunţa în favoarea sau împotriva unei noi Constituţii a României, ce se vrea a fi născută din ”învăţăturile de minte” trase pe parcursul celor 24 de ani de conflicte permanente.

Constituţia din 2013 are această ambiţie de a fi reparată în acele puncte esenţiale ce şi-au demonstrat fragilitatea în momentul în care a fost supusă unor forţe de nebănuit datorate ambiţiilor politicienilor ieşite din comun. De la a ţine cu tot dinadinsul să rămâi la putere, la a inventa poziţia de ”preşedinte jucător”, dând totul peste cap, de la cutumă la forţarea înţelegerii unor articole constituţionale.

Chiar dacă nu suntem martorii unor dezbateri parlamentare ””cu surle şi trâmbiţe”, cu paternităţi declarate înainte ca pruncul să apară, ni se spune că ţara lucrează, că există dezbateri publice serioase, atât în comisia parlamentară, constituită exact pentru acest subiect, cât mai ales în zona ”dezbaterii publice” organizată de tot felul de ONG sau instituţii de învăţământ, dornice să participe cu o expertiza calificată la înţelegerea şi mai ales la impunerea unor clarificări cât mai obiective, fără parti-pris-uri direcţionate înspre interesul de moment al unui partid politic sau a altuia.

Din ceea ce ne-a fost dat să reţinem, importantă mi se pare agenda pe care actuala majoritate parlamentară şi-a propus să o respecte, astfel încât, în luna octombrie 2013, să fie organizat acel referendum care va valida noua Constituţie a României.

Am reţinut din modificările sugerate că vor fi reglementat mai strict traseul ordonanţelor de urgenţă şi instituţia asumării răspunderii guvernului, precum şi atribuţiile preşedintelui, Parlamentului, Guvernului, astfel încât să fie evitate blocajele care în ultimii 10 ani au transformat România într-un nefericit câmp de luptă.

De asemenea articolul 1 va ”scăpa” şi de această dată neatins, în ciuda etnicilor obraznici maghiari, cei care şi-au construit un modus vivendi din dorinţa de separatism, de enclavizare a ţării, dorind ca România să nu mai fie un stat naţional, indivizibil. Tot în noua Constituţie va fi abordată şi noua împărţire administrativă a ţării, administraţiilor locale şansa de a se gospodări singure, astfel încât iniţiativa locală să poate crea parteneriate directe cu Uniunea Europeană.

Noua formă închegată a Constituţiei României va trebui să apară în cel mult o lună, pentru a fi prezentată opiniei publice în, după ce va fi trecută prin parlament, astfel încât luna septembrie, când va începe noua sesiune parlamentară, să fie dedicată campaniei electorale de promovare a Constituţiei României 2013. Ne arde timpul la tălpi şi noi nu înţelegem de ce-i aşa de mare graba!

ADI CRISTI