România devine, din ce în ce mai mult, o ţintă explicită a ameninţării teroriste, a afirmat, joi, la Bookfest, directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior.
„Diverşi factori au făcut din această ameninţare o ameninţare în creştere. Factori referitori la circulaţia persoanelor, la circuitele financiare internaţionale, la modul în care România se implică în anumite acţiuni internaţionale o fac, din ce în ce mai mult, nu doar o ţintă generică, ci o ţină explicită”, a spus Maior, la lansarea unor lucrări apărute sub coordonarea sa la Editura RAO.
El a menţionat că „la nivelul serviciului şi în colaborare cu alte instituţii, SRI încearcă să ţină departe de graniţele ţării acest fenomen”.
„Şi cum alte state foarte puternice, cu servicii de informaţii puternice şi cu sisteme de securitate bine puse la punct nu au scăpat de acest fenomen, nu trebuie să fim niciun moment lipsiţi de vigilenţă”, a afirmat directorul SRI.
Răspunzând unei întrebări referitoare la recentele expulzări ale unor cetăţeni pe motive legate de terorism, George Maior a fost de părere că decizia a fost corectă.
„Eu cred că e bine să procedăm aşa într-un regim preventiv, există şi o anumită latură critică asupra acestor lucruri, în sensul că adesea am auzit ‘De ce nu sunt trimişi în justiţie?’. Fiţi siguri că justiţia este transnaţională şi internaţională în aceste cazuri, iar pentru teritoriul României este mai bine să procedăm aşa. Vedeţi bine ce s-a întâmplat în Marea Britanie, în Franţa, în Bulgaria recent”, a subliniat şeful SRI.
El a subliniat că acţiunea SRI, „chiar dacă este făcută în acest registru, este bună pentru securitatea naţională”.
Doi cetăţeni de origine arabă au fost declaraţi recent indezirabili de Curtea de Apel Bucureşti după ce aceştia au fost monitorizaţi mai bine de doi ani de ofiţerii SRI, fiind acuzaţi că promovau idei, atât în mediul relaţional cât şi în spaţiul virtual, care susţin intoleranţa religioasă şi „necesitatea şi legitimitatea eliminării duşmanilor religiei musulmane, ţintă predilectă a retoricii fiind statele occidentale, inclusiv România”.
Potrivit lui Sorin Sava, purtător de cuvânt al SRI, cetăţenii străini au fost implicaţi în activităţi de sprijin în favoarea unor grupări de orientare jihadistă care acţionează în Orientul Mijlociu.