Rusia a blocat o declaraţie a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la Siria

onu_1Rusia a blocat sâmbătă o declaraţie a Consiliului de Securitate al ONU care avertiza cu privire la sângerosul asediu al trupele armatei siriene, sprijinite de gherilele Hezbollahului, asupra localităţii Al-Qusayr, relatează agenţia Reuters citând surse diplomatice.

Marea Britanie, care deţine preşedinţia Consiliului de Securitate, a propus un proiect de declaraţie în care se exprimă ‘preocuparea serioasă cu privire la situaţia de la Al-Qusayr şi la populaţia civilă afectată de luptele în defăşurare’.

Dar Rusia şi-a exercitat dreptul de veto, argumentând, potrivit unui diplomat a cărui identitate nu a fost precizată, că este ‘inoportun să se facă o astfel de referire în condiţiile în care Consiliul de Securitate nu a reacţionat nici atunci când oraşul Al-Qusayr a fost cucerit de opoziţie’. Proiectul de declaraţie respins mai cerea celor două părţi implicate în conflict să facă tot posibilul pentru a evita victimele în rândul civililor şi guvernului sirian să-şi îndeplinească obligaţia de a proteja civilii. De asemenea, se solicita autorităţilor siriene să permită imediat un acces deplin şi neîngrădit organizaţiilor umanitare, inclusiv agenţiilor ONU, pentru a ajuta civilii blocaţi la Al-Qusayr. Până în prezent, Rusia şi China au blocat toate proiectele de rezoluţie ale Consiliului de Securitate al ONU îndreptate împotriva preşedintelui Bashar al-Assad şi care ar fi deschis calea instituirii de sancţiuni şi a recurgerii la forţă. Asaltul armatei siriene asupra oraşului Al-Qusayr a început pe data de 19 mai. Acesta este un punct strategic întrucât face legătura dintre capitala Damasc şi ţărmul Mării Mediterane.