Ciocniri violente între demonstranţi şi poliţie în cea de-a patra zi de proteste în Turcia

proteste turciaCiocniri violente au avut loc luni, la Istanbul, între un grup de manifestanţi şi poliţie, în cea de-a patra zi de proteste izbucnite după reprimarea brutală, vineri, de către forţele de ordine a unei demonstraţii paşnice împotriva unui proiect imobiliar din metropola turcă, informează Associated Press.

Agenţia de ştiri privată Dogan a anunţat că poliţia a folosit luni gaze lacrimogene împotriva unui grup adunat într-o zonă din apropierea birourilor locale din Istanbul ale premierului Recep Tayyip Erdogan. Protestatarii au ripostat aruncând cu pietre în forţele de ordine. Potrivit sursei citate, peste 500 de protestatari au fost reţinuţi în noaptea de duminică spre luni după ce poliţia a împrăştiat câteva mii de persoane care participau la un protest în capitala Ankara. Televiziunea turcă Fox a informat că alte 300 de persoane au fost arestate într-o acţiune a poliţiei similară la Izmir, al treilea oraş ca mărime din Turcia. Revoltele, care s-au intensificat din cauza folosirii excesive a forţei de către poliţie, s-au transformat rapid în una dintre mai mari manifestaţii antiguvernamentale din Turcia din ultimii ani, demonstranţii cerând demisia premierului islamist Recep Tayyip Erdogan.

Preşedintele turc lansează un apel la calm manifestanţilor şi le cere să înceteze protestele

Preşedintele turc Abdullah Gül le-a cerut luni manifestanţilor care protestează de patru zile împotriva guvernului islamo-conservator să înceteze demonstraţiile, dând asigurări că vocea lor a fost auzită, relatează AFP.
‘Democraţia nu înseamnă numai o victorie în alegeri. Este de fapt firesc să se exprime opinii diferite, prin manifestaţii paşnice’, a declarat şeful statului turc, citat de agenţia de presă Anadolu, adăugând că ‘mesajele de bunăvoinţă au fost primite bine’.
Această declaraţie a şefului statului turc survine în contextul în care premierul Recep Tayyip Erdogan şi-a menţinut programul, continuându-şi turneul în Maghreb, în cadrul căruia va ajunge luni în Maroc. Declanşată de proteste împotriva unui proiect imobiliar ce implica distrugerea unui parc din centrul metropolei Istanbul, mişcarea de protest s-a transformat într-o vastă mişcare contra partidului de guvernământ (AKP, al premierului Erdogan) după reprimarea brutală de către poliţie a primelor manifestaţii. Demonstranţii îi reproşează lui Recep Tayyip Erdogan autoritarismul şi îl acuză că doreşte ‘să islamizeze’ societatea turcă.

Anonymous a blocat în semn de protest site-urile guvernamentale de la Ankara

Grupul de hackeri Anonymous a întreprins în noaptea de duminică spre luni o serie de atacuri cibernetice împotriva site-urilor guvernamentale din Turcia şi a mai multor instituţii ale statului turc, transmite RT.Ca urmare a acestor acţiuni, hackerii au reuşit să blocheze accesul la site-ul preşedintelui turc Abdullah Gul şi la cel al partidului de guvernământ, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP). În plus, au fost blocate site-urile mai multor ministere şi departamente. În prezent, toate aceste resurse internet sunt în stare de funcţionare. Atacul asupra site-urilor guvernamentale a fost desfăşurat în semn de protest împotriva actualului prim-ministru turc Recep Tayyip Erdogan şi a guvernului condus de acesta.