Armata siriană a preluat controlul oraşului Al-Qusayr, rebelii confirmă retragerea lor

bashar-al-assadArmata siriană a preluat controlul oraşului strategic Al-Qusayr, situat în apropiere de graniţa cu Libanul, a anunţat miercuri televiziunea publică siriană, iar rebelii au confirmat retragerea lor după o ofensivă lansată de forţele guvernamentale şi combatanţii Hezbollahului libanez, soldată, potrivit unui comunicat, cu sute de morţi, relatează agenţia Reuters.Cucerit de insurgenţi în urmă cu 18 luni, Al-Qusayr era asediat de peste două săptămâni de către trupele guvernamentale, sprijinite de miliţiile şiite ale Hezbollahului libanez. ”Forţele noastre armate eroice au readus securitatea şi stabilitatea în întregul oraş Al-Qusayr”, se afirmă într-un comunicat difuzat de televiziune. 

Un combatant al Hezbollah a confirmat această informaţie. ”Am întreprins un atac surpriză în primele ore ale dimineţii şi am intrat în oraş: Ei /rebelii/ s-au retras”, a declarat el Imaginile difuzate de canalul regional de televiziune Al-Mayadeen arată militari în timp ce arborau drapele siriene cu fotografii ale preşedintelui Bashar Al-Assad pe resturi de clădiri de pe străzile oraşului. ”Faţă de un enorm arsenal şi intervenţia vădită a Hezbollahului /…/, zeci de combatanţi au rămas în urmă şi au asigurat retragerea camarazilor lor, precum şi a unor civili”, se afirmă într-un comunicat al insurgenţilor adresat agenţiei Reuters. Un purtător de cuvânt al insurgenţilor a declarat într-o primă etapă la canalul de televiziune Al-Jazeera că forţele rebele au pierdut teren, dar că luptele continuă la Al-Qusayr.
Preluând controlul asupra oraşului, guvernul de la Damasc doreşte să asigure legătura dintre valea Bekaa din Liban, bastion al Hezbollah, şi regiunile de coastă ale Siriei unde trăiesc numeroşi alawiţi, membri ai unei ramuri şiite căreia îi aparţine Bashar al-Assad