Maricel Popa (ME): România are un excedent de energie verde

eolieneŢinta de 24% energie regenerabilă în consumul intern brut, asumată de România pentru anul 2020, a fost depăşită, cel puţin la nivel teoretic, în momentul de faţă existând un excedent de energie verde, a declarat miercuri secretarul de stat în Ministerul Economiei, Maricel Popa.

‘Noi avem o ţintă până în 2020 de 24% pe care ne-am asumat-o în 2008 la Uniunea Europeană, dar producţia actuală în România este între 40 – 45% luând în calcul şi Hidroelectrica, unde se produce energie curată, energie verde. Deci, noi am depăşit teoretic ţinta fixată pentru sfârşitul acestui deceniu’, a afirmat secretarul de stat Maricel Popa. Acesta a subliniat că, după Suedia, România este a doua ţară din Europa care îşi atinge ţinta privind cantitatea de electricitate produsă din surse regenerabile.
În legătură cu decizia Guvernului de a reduce temporar sprijinul acordat investitorilor în energie verde – hidro, eoliană sau solară – oficialul din Ministerul Economiei a apreciat că ‘Ordonanţa de Urgenţă va echilibra piaţa certificatelor verzi şi a investiţiilor în noile surse de energie, efectele acesteia urmând a fi resimţite şi la nivelul facturii la energia electrică’.
‘Estimez o reducere cu 10% până la 12-15% a preţului energiei din factura de electricitate’, a subliniat secretarul de stat Maricel Popa. În opinia preşedintelui Consiliului de Administraţie al CertInd, Mihai Păsculescu, reducerea temporară a numărului de certificate verzi ‘este o măsură benefică pentru industrie, existând însă riscul să plece mulţi investitori datorită creşterii preţului la utilităţi’. ‘Certificatele verzi au fost introduse pentru motivarea investitorilor în domeniul energiilor regenerabile, dar părerea mea este că s-a exagerat în privinţa numărului, datorită impactului asupra consumatorilor individuali, dar şi industriei, prin majorarea facturii de energie electrică. Este o măsură foarte bună (adoptarea Ordonanţei de urgenţă pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile – n.r.), dar sunt sigur că i-am supărat pe unii investitori şi pe cei de la Bruxelles’, a adăugat Mihai Păsculescu.
În unele industrii, ponderea energiei în costurile totale este între 3-5% (electrotehnică), în altele de 8-10% (textile), dar poate depăşi 40% (aluminiu).
‘Sperăm că Guvernul va reuşi să adopte măsuri similare în privinţa gazelor naturale, având în vedere liberalizarea preţurilor la toate utilităţile’, a mai spus preşedintele Consiliului de Administraţie al CertInd. Reprezentanţii Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (RWEA) susţin că modificarea legislaţiei ce reglementează domeniul energetic nu se poate face printr-un OUG, încălcând totodată directive europene din domeniu. Investitorii în sectorul energiei eoliene mai semnalează că aprobarea în astfel de condiţii a unei Ordonanţe afectează nu doar sectorul cu cel mai dinamic avans economic din ultimii doi ani, ci şi pe cel bancar, în măsura în care majoritatea acestor proiecte au nevoie de capital consistent pentru a fi dezvoltate. La rândul lor, autorităţile române au arătat că ansamblul măsurilor a vizat ‘să facă suportabil impactul brutal şi pe termen scurt asupra preţului energiei electrice, impact care poate avea efecte economice şi sociale negative ireversibile’. Ordonanţa de urgenţă pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile a fost adoptată, marţi, de Guvern, în actul normativ fiind prevăzut că recuperarea certificatelor verzi se va face începând cu 31 martie 2017 pentru centralele hidro şi solare, respectiv începând cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene.