Aproape 200 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne au intervenit, în ultimele 24 de ore, cu peste 50 de mijloace tehnice, în sprijinul populaţiei afectate de fenomenele hidrologice şi meteorologice periculoase.
Potrivit situaţiei centralizate la nivelul Centrului Operaţional al MAI, duminică, la ora 11.00, 44 de localităţi din 14 judeţe au fost afectate de inundaţiile cauzate de precipitaţiile abundente.
Astfel, în urma inundaţiilor, o casă din localitatea Războieni (Neamţ) a fost avariată, iar alte 16 locuinţe din judeţele Botoşani, Iaşi, Maramureş, Vaslui şi 33 de anexe gospodăreşti din Botoşani, Călăraşi, Galaţi au fost inundate.
De asemenea, a fost necesară intervenţia autorităţilor pentru salvarea a şase persoane din comunele Războieni şi Horia (judeţul Neamţ). Totodată, în Botoşani şi Neamţ circulaţia rutieră a fost îngreunată pe opt drumuri judeţene. Nu au fost înregistrate, deocamdată, situaţii de persoane izolate, nici localităţi în care să fie întreruptă alimentarea cu energie electrică.
În localităţile din judeţul Neamţ în care accesul a fost îngreunat din cauza acestor fenomene, autorităţile locale, cu sprijinul angajaţilor ISU, au asigurat alimentarea cu apă şi alimente a populaţiei, precum şi optimizarea accesului la persoanele care au solicitat asistenţă medicală. Pentru gestionarea situaţiei, la nivelul structurilor teritoriale ale MAI sunt activate patru comandamente operaţionale, în judeţele Suceava, Galaţi, Botoşani, Neamţ. Efectivele serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă sunt pregătite să intervină în sprijinul autorităţilor administraţiei publice locale şi a populaţiei din zonele ce pot fi afectate de aceste fenomene periculoase. De asemenea, structurile specializate pentru intervenţii în situaţii de urgenţă au intervenit în judeţul Neamţ (comuna Horia) pentru salvarea a cinci persoane şi a 130 de animale rămase blocate pe o insula în albia râului Siret. În judeţul Ialomiţa, între localităţile Borduşani şi Făcăieni, a avut loc o eroziune a malului drept al braţului Borcea, pe o lungime de aproximativ 25 m, acţionându-se pentru remedierea acestei situaţii. Totodată, a fost necesară intervenţia autorităţilor în judeţul Iaşi, pentru repararea unei breşe produse în digul pârâului Ruja, care a cauzat inundarea a 50 de hectare de fâneaţă şi culturi agricole
Vaslui: Zeci de locuinţe şi anexe inundate; culturi agricole distruse de ploi
Un număr de 17 case, 33 de anexe, 6,8 kilometri de drumuri comunale, 10 podeţe , 10 hectare de teren arabil şi mai multe curţi şi grădini din judeţ au fost inundate în ultimele zile din cauza ploilor abundente înregistrate la nivelul judeţului Vaslui.
Trei familii din satul Doagele, comuna Dragomireşti, cărora le-au fost inundate casele, au fost mutate temporar în Căminul Cultural al comunei, urmând ca după retragerea apelor Primăria să convoace toţi beneficiarii Legii 416 pentru a curăţa gospodăriile şi a scoate bunurile.
‘Prefectul judeţului a decis întocmirea a două anchete, una privind evaluarea pagubelor în aceste cazuri şi totodată efectuarea unei anchete sociale de către Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială pentru obţinerea unor ajutoare de urgenţă pentru familiile afectate’, se arată într-un comunicat remis, duminică, de Instituţia Prefectului Vaslui.
Potrivit şefului Grupului de suport tehnic pentru inundaţii din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în lacurile de acumulare de pe teritoriul judeţului Vaslui, aflate în administrarea SGA Vaslui, s-au înregistrat creşteri semnificative de niveluri, creşterea maximă ( +24 cm) înregistrându-se în lacul de acumulare Puscaşi, râul Racova.