Amplă manifestaţie la Londra împotriva foametei în lume

foameteO manifestaţie împotriva foametei din lume a reunită sâmbătă, în Hyde Park din Londra, mii de persoane, în contextul unei reuniuni internaţionale privind malnutriţia organizată sub egida premierului britanic David Cameron, transmite AFP.

„Când îmi amintesc de defilarea atleţilor cu drapelele lor”, anul trecut pe Stadionul Olimpic, „sunt îngrozit de ideea că, în unele din ţările reprezentate, peste trei milioane de copii mor de foame în fiecare an”, a declarat în faţa mulţimii din Hyde Park regizorul Danny Boyle, care a conceput ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra. „Aşteptăm de la guvernele şi de la liderii din lumea întreagă (…) să se lupte tot mai mult până când vor ajunge să pună capăt malnutriţiei”, a adăugat el, în contextul în care peste zece zile urmează să aibă loc în Irlanda de Nord un summit G8. Un mesaj video al starului de fotbal David Beckham a fost difuzat în timpul acestei manifestaţii, organizată de un colectiv de circa 200 de asociaţii. Cofondatorul Microsoft şi filantropul Bill Gates a luat de asemenea cuvântul pentru a spune că este posibil „ca cercul malnutriţiei să fie rupt deoarece, atunci când copii vor creşte după ce au fost hrăniţi suficient, vor putea să determine creşterea economici ţării lor”. Bill Gates participase în cursul dimineţii de sâmbătă la reuniunea internaţională împotriva foametei organizată de David Cameron, care va prezida la 17 şi 18 iunie summitul G8 al celor mai mari puteri (SUA, Japonia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia, Canada, Rusia), în Ulster. Un ajutor de circa 3 miliarde de euro a fost promis cu această ocazie.
Reprezentanţi din 24 de ţări, dintre care 19 africane, din domeniile ştiinţei, afacerilor şi societăţii civile, precum şi din partea Uniunii Europene şi a Băncii Mondiale, au decis să se reunească pentru a-şi pune forţele în comun.
La întâlnire au participat, printre alţii, fostul secretar general al Naţiunilor Unite Kofi Annan sau şeful gigantului de produse alimentare şi cosmetice Unilever, Paul Polman. Soţia lui Nelson Mandela, Grace Mandela, a fost nevoită să-şi anuleze deplasarea din cauza spitalizării fostului preşedinte sud-african. Participanţii au semnat „un pact pentru alimentaţie şi creştere” până în 2020, care are o serie de obiective: îmbunătăţirea alimentaţiei a 500 de milioane de femei însărcinate şi copii sub doi ani; reducerea cu 20 de milioane a numărului de copii sub cinci ani care suferă de rahitism; salvarea vieţilor a 1,7 milioane de copii prin favorizarea alăptării maternale şi prin îmbunătăţirea tratamentelor pentru cazurile grave de malnutriţie