Peste trei zile va începe la Iaşi poate cea mai mare provocare, însuşită această capitală culturală născută şi nu făcută!
Festivalul Internaţional al Educaţiei (FIE) va aduce în Iaşi zece zile de esenţe culturale, singurele valori ce nu sunt înruinate de trecerea timpului sau de schimbările politice ale vremurilor.
„Să FIE carte, să FIE muzică, să FIE teatru, să FIE cultură” – acesta este îndemnul festivalului, acesta este „ordinul de zi” cu care primarul Iaşilor este pregătit să dea cea mai mare bătălie cu toţi oportuniştii care au crezut şi încă mai cred că valenţele culturale ale Iaşilor pot fi folosite întru spoirea imagini lor. Festivalul Internaţional al Educaţiei de la Iaşi nu-şi propune să dea o replică acestor rataţi, rătăciţi prin funcţii întru creşterea orgoliilor lor de oameni umflaţi în sinele lor cum mai sunt umflate baloanele meteo, ci este pentru prima oară când Iaşii reuşesc să-şi ia în serios menirea culturală.
Într-adevăr, Iaşii sunt făcuţi pentru acest destin de a da culturii atenţia pe care o merită aici, în oraşul marilor provocări, marilor începuturi. Din capitala spirituală a ţării s-a dat şi se dă în continuare tonul la cultură naţională, tonul la valoare incontestabilă. De aici au pornit toate revoluţiile sociale, dar şi culturale ce au modelat România în spirit european.
Este timpul şi iată, acest FIE o face, să ne luăm în serios destinul, să nu mai ţinem capul plecat în faţa celor care nu au practic nici o treabă cu adevărata menire a oraşului reconstruit de viaţa şi de opera marilor destine ale culturii româneşti, ce nu şi-au permis să ignore spaţiul celor şapte coline ale limbii române.
Pentru Iaşi, cultura este singura materie primă care are forţa necesară învingerii tuturor turbulenţelor zilei, care nu poate fi erodată, ci, din contra, care dă necesara strălucire vizibilităţii acestui oraş născut pentru a fi spaţiul primitor adevăratelor valori.
Festivalul Internaţional al Educaţiei se vrea a fi, dintr-un început atent gestionat de Primăria Municipiului Iaşi, adevărata amprentă al acestui teritoriu stăpânit de această dată de toate genurile culturale implicate în evenimente de primă mărime, prin atragerea adevăratelor nume ale culturii naţionale şi internaţionale ale momentului.
Deja vorbim nu doar despre un inventar din memorie a ceea ce au Iaşii mai de valoare, cât mai ales vorbim despre potenţialul real al oraşului de a produce evenimente culturale. Evenimente profunde, la rândul lor memorabile, ce au în miezul lor autenticitatea marilor scriitori (ca o replică adevărată dată celui poreclit de unii ca fiind „cel mai mare scriitor român”) de exemplu, dar şi a marilor artişti, actori, muzicieni, regizori, artizanii producţiilor culturale ce vor da Iaşilor strălucirea necesară de a fi vizibil şi pentru cei ce cred că „a invita un bulgar sau un ungur la Iaşi înseamnă a face un festival internaţional, care va creşte valoarea, pe care Iaşii oricum o are crescută în timp de ceea ce s-a întâmplat până azi, de viaţa culturală a oraşului, ce nu a fost descoperită de unul sau de celălalt.
Ceea ce propune astăzi FIE este o mai mare concentrare de valori într-o unitate de timp generoasă, pe parcursul a zece zile, impunând astfel o coagulare a valorilor, construind o imagine de ansamblu a ceea ce sunt de fapt Iaşii.
FIE nu-şi propune să uite de Festivalul Internaţional „Ion Creangă”, de „Sărbătoarea Poeziei”, de „Zilele Convorbiri literare”, de „Festivalul „Cezar Ivănescu” sau de Concursul de proză Mihai Sadoveanu.
FIE îşi propune să se adauge acestora, ca un sumum, să ofere spaţiului cultural al Iaşilor şansa de a sluji cu demnitate la curţile adevăratelor valori pentru care nu este nevoie de cineva care să decreteze „cine este cel mai mare, cel mai tare din parcare”.
FIE oferă şansa Iaşilor de a se lua în seamă, valorificându-şi la maxim imensul potenţial de capitală a culturii, de aici sau din Europa.