‘Complotul’ urzit împotriva guvernului turc de către protestatarii care au ocupat străzile timp de peste două săptămâni a fost ‘dejucat’ datorită mobilizării susţinătorilor săi, a declarat marţi premierul turc Recep Tayyip Erdogan, informează AFP.
‘Populaţia a dejucat acest complot strângându-se cu sutele de mii’ la mitinguri organizate de Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, la putere), la sfârşitul săptămânii trecute la Ankara şi Istanbul, a declarat premierul Erdogan în cadrul discursului său săptămânal adresat membrilor AKP din parlament. ‘Poporul şi guvernul au dejucat acest complot’, a continuat el, subliniind că acest miting reprezintă ‘imaginea reală’ a Turciei şi nu evenimentele organizate, în opinia lui, de ‘trădători şi complicii lor din străinătate’. ‘Acest complot a fost dejucat, acest scenariu a fost aruncat la coşul de gunoi înainte de a pus în aplicare’, a afirmat şeful guvernului turc. Premierul Erdogan a apărat din nou forţele de poliţie, foarte criticate pentru brutalitatea lor împotriva protestatarilor, spunând că ‘au trecut testul democraţiei’. ‘Vom consolida în continuare forţele de poliţie. Vom creşte capacitatea lor de intervenţie’ împotriva manifestanţilor, a adăugat el. AKP, a mai spus el, intenţionează să organizeze noi mitinguri de mare amploare începând de vineri în alte trei oraşe din Turcia, plasate sub semnul apărării regimului.
Washingtonul a dezminţit orice implicare în mişcarea de contestare din Turcia
Diplomaţia americană a dezminţit cu putere orice implicare a unor organizaţii sau cetăţeni americani în fronda antiguvernamentală care afectează Turcia de la sfârşitul lunii mai. „Respingem categoric acuzaţiile potrivit cărora grupuri sau indivizi americani ar fi responsabili de manifestaţiile din Turcia sau le-ar fi alimentat”, s-a apărat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, întrebată cu privire la acuzaţiile în acest sens făcute în presa turcă.Washingtonul, prin intermediul vicepreşedintelui Joe Biden sau secretarului de Stat John Kerry, s-a exprimat în mod repetat referitor la criza care agită Turcia începând din 31 mai, atunci când au avut loc primele manifestaţii. Statele Unite au criticat Ankara, în special, pentru recurgerea „excesivă” la forţă de către poliţie.”Noi suntem focalizaţi asupra îndemnurilor la calm şi la reţinere. Rămânem un aliat apropiat al Turciei”, a dat asigurări Psaki.Fronda din Turcia deranjează Statele Unite, care şi-au prezentat aliatul drept o democraţie islamică model pentru lumea arabă şi cu ajutorul căruia urmăreşte să soluţioneze conflictele din Siria şi din Orientul Mijlociu, potrivit unor analişti.