”Șpaga”, în dezbatere la UPA din Iași
Funcționari publici, reprezentanți ai administrației locale și ai mediului de afaceri, ONG-uri și autoritățile publice s-au întâlnit la Universitatea Petre Andrei din Iași (UPA din Iași) pentru a dezbate pe tema Strategiei Naționale Anticorupție 2012-2015.
Organizată de către Centrul de Resurse Juridice (CRJ), Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (AFP) şi Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative, din cadrul UPA din Iași, dezbaterea publică „Parteneriat pentru integritate” și-a propus dezvoltarea de idei de proiecte plecând de la problemele principale de integritate din judeţul Iaşi și identificare de soluții privind reducerea nivelului corupției în instituțiile publice. Radu Nicolae, manager program din partea CRJ a declarat, în deschiderea evenimentului, că CRJ și UPA din Iași au o istorie frumoasă împreună în ceea ce privește proiectele derulate. ”Miza acestei dezbateri este de a veni împreună la aceeași masă, autorități publice, ONG-uri, mediul de afaceri, funcționari publici pentru a discuta aplicat pe această strategie. Vrem să găsim oportunitățile de dezvolare și implicare a mecanismelor strategiei pe plan local. Am mai avut evenimente similar în Brăila, Timișoara, iar următorul oraș în care vom merge este Craiova”, a completat Radu Nicolae. În cuvântul de deschidere, Conf.univ.dr. Sorin Bocancea, decanul Facultății de Științe Politice și Administrative a salutat proiectul demarat de Centrul de Resurse Juridice. ”Proiecte din acestea vor mai fi întrucât corupția există de când e lumea și se va sfârși odată cu lumea. Corupția sporește și din dorința cetățeanului de a avea mai mult. Problema e a societății în întregul ei. Sunt două părți implicate în acest joc, cetățeanul și funcționaru publicl. Plus că, nu avem de a face cu un fenomen care s-a născut la noi sau care să fi murit la noi”, a mai completat Conf.univ.dr. Sorin Bocancea. Una din noutățile cu care vine Strategia Națională Anticorupție 2012-2015, după cum a remarcat Leonard Brătianul, de la Oficiul Național de Prevenirea a Criminalității și Cooperare pentru REcuperarea Creanțelor provenite din Infracțiuni, din cadrul Ministerului Justiției o reprezintă ”titlul de toleranță zero la corupție impus de Comisia Europeană”.”Un alt titlu de noutăte este cooperarea între toate instituțiile statului pentru elaborarea și implementare aceste strategii, de la cele cinci platform de cooperare, la Comisia de Monitorizare a Progreselor Înregistrate de România în cadrul MCV, Ministerul Justiției, Guvernul și Parlamentul României”, a mai completat Leonard Brătianu.
În discuție s-a pus și problematica consilierului de etică. Diana Lupescu, manager public la Agenția Națională a Funcționarilor Publici a prezentat, împreună cu cei prezenți în Sala Senat, sarcinile consilierului de etică. ”Din raportele întocmite și citite pot concluziona că există o oarecare suprapunere între ceea ce face consilierul de integritate și consilierul de etică”, a conchis Diana Lupescu. Dezbatarea de la Iași a prevăzut și o demonstraţie live a aplicaţiei anticorupţie pentru telefoane/tablete – Info Corupție şi a platformei guvernmaibun.ro Acest eveniment este parte a proiectului “ONGurile – actori cheie în monitorizarea şi implementarea strategiei anticorupţie”.