Ioan Oltean (PDL): Există posibilitatea ca referendumul pentru revizuirea Constituţiei să nu fie organizat anul acesta

olteanuVicepreşedintele PDL Ioan Oltean a declarat vineri, că există posibilitatea ca referendumul pentru revizuirea Constituţiei să nu fie organizat anul acesta, democrat-liberalii urmând să uzeze de toate pârghiile neparlamentare pentru a bloca acest demers.”Avem două pârghii fundamentale la îndemână, pe care le vom folosi atunci când va fi cazul: contestaţia la Curte şi, evident, boicotarea referendumului care va fi organizat, dacă va fi organizat, pentru adoptarea Constituţiei. Sunt pârghii pe care le vom folosi în aşa fel încât poporul să poată să decidă în ultimă instanţă”, a spus Oltean. Întrebat de ce pune sub semnul întrebării organizarea acestui referendum, Ioan Oltean a explicat că noul proiect al Constituţiei trebuie să ţină cont de rezultatul referendumului din noiembrie 2009 pentru un parlament unicameral, cu maximum 300 de membri. 

„Evident (că ar putea să nu fie organizat referendumul – n.r.), pentru că eu cred că, mă rog, Curtea supremă nu va putea valida revizuirea Constituţiei atâta timp cât Puterea nu ţine cont de voinţa populară din noiembrie 2009”, a declarat liderul PDL.
Vicepreşedintele PDL consideră că legea fundamentală a statului este în acest moment „batjocorită” de actuala majoritate parlamentară, iar instituţia preşedintelui se transformă într-o simplă „jucărie”. „Acest dispreţ faţă de cetăţean şi faţă de popor s-a manifestat zilele acestea prin modul în care este gândit şi pregătit proiectul de revizuire a Constituţiei. Legea fundamentală a acestui stat nu a fost niciodată batjocorită ca acum. (…) Niciodată nu a fost o asemenea batjocură faţă de legea fundamentală, faţă de Biblia poporului român. Astăzi, instituţii fundamentale şi voinţa populară sunt neglijate, batjocorite. Instituţia fundamentală a preşedintelui este golită de principalele atribuţii, preşedintele viitor, din 2014, va fi doar o simplă jucărie la Palatul Cotroceni”, este de părere Oltean,care l-a criticat şi pe Crin Antonescu pentru modul în care a condus comisia pentru revizuirea Constituţiei.