Gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru dispersarea a peste 2.000 de manifestanţi la Ankara

TURKEY-POLITICS-DEMOPoliţia turcă a recurs la gaze lacrimogene şi tunuri cu apă în cursul nopţii de marţi spre miercuri pentru a-i dispersa pe cei peste 2.000 de manifestanţi antiguvernamentali la Ankara, procedând la 16 arestări, au relatat mass-media, transmite AFP.

Intervenţia poliţiei a avut loc în districtul Dikmen, teatrul unor confruntări între manifestanţi şi forţele de ordine de la declanşarea, la 31 mai, a protestelor împotriva regimului islamo-conservator, aflat la putere din 2002.
Manifestanţii au ridicat baricade pe o arteră rutieră, împiedicând circulaţia şi determinând poliţia să disperseze mulţimea, au precizat canalele de informaţii NTV şi CNN-Türk. Şaisprezece manifestanţi au fost arestaţi, potrivit surselor.
Mulţimea a denunţat, de asemenea, punerea în libertate de către justiţia turcă a unui poliţist acuzat că a ucis un manifestant la Ankara.
De la declanşarea manifestaţiilor, patru persoane au murit – trei manifestanţi şi un poliţist – şi alte aproape 8.000 au fost rănite, conform ultimului bilanţ al sindicatului medicilor turci. Reprimarea contestării de către poliţia turcă a suscitat numeroase critici în lumea întreagă şi a umbrit imaginea premierului Recep Tayyip Erdogan, care a ordonat-o.