Aflat în aceste zile la Iași, ambasadorul Statului Israel, Excelenţa Sa Dan Ben-Eliezer, s-a întâlnit ieri cu președintele Consiliului Județean (CJ), Cristian Adomniței, ocazie cu care cei doi demnitari au abordat mai multe subiecte ce ţin de domeniul economic sau de cel cultural.
”Eforturile pe care le facem pentru a avea un zbor Iaşi-Tel Aviv de pe Aeroportul ieşean, sau demersurile pe care le-am iniţiat pentru realizarea singurului memorial al Pogromului, s-au numărat printre temele de discuţie. Eu cred că pentru noi, ieşenii, memoria victimelor Holocaustului este o datorie profundă. Mii de bărbaţi, femei, bătrâni sau copii au pierit pe străzile Iaşului, în curtea fostei chesturi sau în trenurile morţii, în vara lui 1941 în unul din cele mai mari pogromuri de la începutul războiului de pe frontul de Est. Visele şi speranţele acestor semeni nu se vor mai întoarce niciodată, dar amintirea lor trebuie să dăinuie pentru eternitate!
Tototodată, nu trebuie să uităm nicio clipă: contribuţia comunităţii evreieşti la dezvoltarea Iaşului şi a regiunii este incomensurabilă, în termeni spirituali, patrimoniali şi materiali.
Consiliul Judeţean Iaşi va întări, în următorii ani, eforturile pentru punerea în valoare a memoriei victimelor pogromului de la Iaşi prin realizarea acestui memorial care va fi amplasat în două camere în clădirea de pe Vasile Alecsandri, unde a fost sediul Chesturii”, a declarat președintele CJ Iași, Cristian Adomniței, la finalul întrevederii cu ambasadorul Statului Israel. Tot în cursul zilei de ieri, Excelența Sa Dan Ben-Eliezer a avut o întrevedere și cu prefectul județului Iași, Romeo Olteanu. La sfârșitul săptămânii trecute, Excelența Sa Dan Benz Eliezer, ambasadorul Israelului în România s-a întâlnit, la Palatul Roznovanu, și cu primarul municipiului Iași, Gheorghe Nichita. Excelenţa Sa Dan Ben-Eliezer s-a aflat în ultimele zile la Iași, unde a participat la maniferstările de comemorare a Pogromul de la Iaşi, din anul 1941, organizate de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România «Elie Wiesel», în colaborare cu United States Holocaust Memorial Museum, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, Comunitatea Evreilor din Iaşi, Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi şi Primăria Municipiului Iaşi. Programul manifestarilor a inclus un marş comemorativ pe traseul Obelisc – fosta Chestură – Gara – Cimitirul Evreiesc, o tabără de creaţie cu titlul «Cum a fost posibil», o expoziţie de pictură cu acelaşi titlu, expoziţii de fotografii şi documente referitoare la Pogromul de la Iaşi, o seară de filme pe tema Holocaustului, în aer liber, în zona de proiecţii a Casei de Cultură a Municipuilui „Mihai Ursachi”, mai multe lansări de carte, precum și o masă rotundă, care a avut loc la Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi. (E.M.)