Remus Pricopie: Nu există absolut niciun indiciu ca proba la limba română să fie anulată

pricopie-remus1Nu există niciun indiciu ca proba la limba română de luni să fie anulată, aceasta desfăşurându-se în foarte bune condiţii în majoritatea centrelor din toată ţara, a declarat marţi, ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, într-o declaraţie susţinută la sediul ministerului.

„Nu există absolut niciun indiciu ca proba de ieri (luni,n.r.) să fie anulată. Proba s-a desfăşurat în foarte bune condiţii în marea majoritate a centrelor, la nivel naţional există 583 de centre, dintre acestea un singur centru, respectiv cel de la Liceul Bolintineanu, a avut probleme extrem de grave, motiv pentru care a trebuit să intervină nu doar Ministerul Educaţiei, ci au trebuit să intervină instituţiile statului, după cum aţi constatat”, a afirmat ministrul. El a precizat că la Liceul Bolintineanu au susţinut luni proba la limba română 256 de elevi, iar lucrările nu au fost ridicate de procuratură şi nici nu există indicii că acestea ar fi fost viciate. „Avem 154.586 de candidaţi care au susţinut această probă. La Bolintineanu ieri au fost 256, dacă nu greşesc, de elevi. Din comunicarea noastră cu procuratura nu există indicii deocamdată că aceste lucrări ar fi fost viciate. Lucrările, de altfel, nici nu au fost ridicate de procuratură. Este vorba de demontarea unui mecanism care se pare că ar fi trebuit să intre în funcţiune după încheierea probelor. Mai multe date o să furnizeze procuratura în momentul în care ancheta se finalizează. Repet, lucrările nu au fost ridicate, sunt în momentul de faţă în faza procedurală de verificare. Parchetul o să ne comunice mai multe informaţii. În funcţie de informaţiile pe care le avem vom decide dacă mâine (miercuri,n.r.)vor intra toţi la proba de istorie sau de matematică, depinde de proba pe care o susţine fiecare elev. Repet, deocamdată nu avem acest document, nu ştim exact care va fi procedura, vă vom ţine la curent”, a mai spus Remus Pricopie. El a afirmat că intervenţia organelor statului şi a inspectoratului general „a fost una promptă şi corectă”, iar miercuri, la următoarea probă de bacalaureat, „va fi o echipă nouă – preşedinte, vicepreşedinte, supraveghetor”. „Mâine la Bolintineanu va fi o echipă nouă – preşedinte, vicepreşedinte, supraveghetor. Toate condiţiile tehnice, pentru că există o componentă tehnică importantă, respectiv transmiterea subiectelor prin STS, şi aşa mai departe, funcţionează, camerele de luat vederi la fel, funcţionează, şi sperăm să nu avem surprize şi la vreun alt centru din ţară”, a mai menţionat ministrul Educaţiei.
El a precizat că în urma videoconferinţei susţinută duminică cu toţi inspectorii şcolari generali şi cu toţi preşedinţii şi vicepreşedinţii de comisii a cerut „toleranţă zero la corupţie şi fraudă”. „Am precizat explicit că am vrea să avem un examen de bacalaureat fără procuratură la uşa şcolii. Din păcate nu s-a înţeles acest mesaj al nostru şi atunci, evident, organele statului au intervenit aşa cum trebuie să intervină acolo unde sunt abateri”, a adăugat ministrul. Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti (PTB), în perioada mai – iunie, în calitate de director al Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu”, Costica Vărzaru a pretins şi primit sume de bani de la elevi înscrişi la Bacalaureat (sesiunea iunie – iulie 2013) pentru a-şi folosi influenţa faţă de membrii Comisiei din Centrul de examen de la Liceul Bolintineanu pentru ca aceştia să nu îşi îndeplinească în mod corespunzător atribuţiile de serviciu pe parcursul desfăşurării examenului.