Numărul cazurilor de cancer de piele din lume creşte îngrijorător în fiecare an. Deocamdată nu există statistici precise ale melanomului malign, dar se estimează că el reprezintă un procent de 2-3% din totalul tumorilor maligne.În Europa, cea mai mare incidenţă a acestei teribile maladii – cancer de piele – este în ţările scandinave, iar cea mai redusă în ţările mediteraneene. Noi suntem undeva pe la media europeană, însă trendul este unul nefavorabil.
Medicii dermatologi afirma că melanomul malign este o formă de cancer cu mortalitate ridicată. Ei spun că în fazele incipiente, rata de supravieţuire poate depăşi 10 ani la un procent între 50-90% din pacienţi, iar în fazele avansate acest interval scade la 5 ani.În aceste condiţii, prudenta este extrem de importantă. Este motivul pentru care este esenţial să acordăm atenţie fiecărei modificări a pielii cât de nesemnificativă în aparenţă.Cauzele apariţiei unui cancer de piele pot fi mai multe, dar în primul rând factorul genetic, aşa numitul fototip şi, mai ales, factorii de mediu.Expunerea intensă şi îndelungată la soare este, în mod cert, o cauză a apariţiei unui cancer de piele.Experţii susţin că soarele a devenit un duşman agresiv, deoarece oamenii se expun de mii de ani la soare fără creme de protecţie.Stratul de ozon cu rol protector faţă de UV este din ce în ce mai distrus, astfel încât protecţia naturală faţă de acestea s-a diminuat. În plus, primăvara aproape că a dispărut primăvara, când se făcea tranziţia către sezonul estival.Medicii spun că cele mai periculoase arsuri apar la munte unde din cauza aerului mai rece, a vântului, cu atât mai mult iarna nu percepem la adevărata valoare puterea soarelui. De asemenea, nudiştii se expun unui risc mai mare de a dezvolta cancer de piele, pentru că zonele în general acoperite cu costum de baie, în special sânii, sunt şi cele mai sensibile la radiaţia UV.Cancerul de piele poate apare şi în urma unor arsuri grave, chiar dacă vă aflaţi în alte locuri. Soarele poate fi periculos oriunde, chiar şi în maşină, acolo unde geamurile sau parbrizul nu oferă niciun fel de protecţie UV. La fel dacă stăm acasă sau într-un birou în dreptul unei ferestre. Şi în aceste cazuri pot apărea arsuri.
Folosiţi cremele de protecţie solară
Dermatologii afirmă că oamenii ar trebui să folosească obligatoriu cremele de protecţie solară cu un factor de protecţie cât mai mare, cel puţin în primele zile de expunere. Pentru a evita apariţia unui cancer de piele, este esenţial să vă protejaţi utilizând astfel de produse.În al doilea rând, ar trebui să nu stea la soare mai târziu de oră 9-10, respectiv nu înainte de 17. Trebuie să se ştiţi şi faptul că nici hainele nu protejează în totalitate de radiaţiile solare, motiv pentru care puteţi suferi arsuri chiar dacă staţi îmbrăcaţi.Aşa că, au apărut pe piaţa hainele cu protecţie UV, sub care nu e nevoie să folosim creme de protecţie. De asemenea, trebuie ştiut că la plajă nu este suficientă o singură aplicare a cremei pe piele. După fiecare intrare în apă e nevoie să ne dăm din nou cu cremă. Riscul de a face cancer de piele se diminuează.O atenţie specială trebuie să o avem la copii care au o piele mai subţire, mai sensibilă. Această sensibilitate mai mare este motivul pentru care ei au nevoie de creme de protecţie speciale, diferite de ale adulţilor chiar la acelaşi grad de protecţie.Cel mai bine este să ne protejăm la început cu cremă de soare factorul 50 plus, indiferent de tipul de piele. Pe măsură ce ne-am expus, se poate trece la un factor mai mic, dar nu niciodată sub 25. În plus, în farmacii sunt protectoare solare care se regăsesc în toate formele – creme, loţiuni, spray-uri, astfel încât putem alege formula ideală pentru fiecare tip de ten.Cremele autobronzante trebuie alese de asemenea cu foarte mare atenţie şi, de preferat, la indicaţia şi sub îndrumarea unui medic dermatolog.
Factori de risc
• pielea deschisă la culoare, păr blond sau ochi deschişi la culoare
• aluniţele în număr mare. Aluniţele anormale sunt cele care au o suprafaţă neregulată şi sunt mai mari decât cele comune.
• expunere excesivă la soare sau arsuri solare
• climat însorit sau de altitudine
• leziuni cutanate precanceroase
• istoric familial, sau personal, de cancer de piele
• sistem imunitar slăbit
• vârsta înaintată
Simptomele pot varia
Simptomele pot varia, în funcţie de tipul cancerului de piele.
Carcinomul bazocelular:
• leziuni ferme, cu aspect perlat
• pete sensibile, care sângerează cu uşurinţă
• leziuni mici, lucioase care pot semăna cu negii sau cu nevii pigmentari (aluniţe)
• pete asemănătoare cu cicatricile (în special la nivelul fetei)
• modificări ale formei, mărimii şi culorii negilor sau nevilor pigmentari
Carcinomul spinocelular:
• leziuni persistente, ferme, de culoare roşie pe zonele de piele expuse la soare
• zone de piele cu un aspect tare, care sângerează sau dezvolta o crustă
• excrescenţe ale pielii ce pot arăta ca un neg
• răni care nu se vindecă
• zone de piele subţiată la nivelul buzei inferioare
Melanomul malign:
• pete mari, rotunde, de culoare maronie sau neagră, localizate oriunde pe corp
• negi sau nevi pigmentari care îşi modifica culoarea sau mărimea, provoacă durere sau sângerează
• leziuni cu margini neregulate, de culoare roşie, albă, albastră sau cu puncte negre, apărute pe spate sau membre
• mici umflături tari, lucioase, localizate în oricare parte a corpului
Tratamentul cancerului de piele
Tratament chirurgical
• excizia completă – constă în îndepărtarea cancerului şi al ţesutului sănătos din jurul acestuia
• chiuretaj şi electrocauterizare – constă în utilizarea unui instrument în formă de lingura (chiuretaj) care îndepărtează ţesutul canceros şi în folosirea unui curent electric (electrocauterizare) pentru a arde ţesutul canceros, pentru a controla sângerările şi pentru a distruge celulele canceroase restante
• tehnica chirurgicală Moh – constă în îndepărtarea ţesutului canceros strat cu strat, cu examinarea imediată sub microscop
• criochirurgie – constă în distrugerea ţesutului canceros, prin îngheţare cu nitrogen lichid
Radioterapia
Indicată la persoanele la care nu este indicat tratamentul chirurgical din cauza localizării sau vârstei.
Terapia fotodermică
Un procedeu prin care se aplică medicaţie şi raze luminoase speciale pe ariile afectate, este în momentul de faţă în studiu pentru tratamentul cancerului de piele.
Tratament postoperator
Urmărirea postoperatorie după excizia cancerului include examinarea proprie şi examinarea de către medic. Aceste examinări sunt foarte importane în determinarea recurentelor.
Tratamentul ambulator (la domiciliu)
Implică utilizarea cu regularitate a măsurilor de protecţie a pielii, pentru a preveni recurentele şi examinarea tegumentelor.
Tratamentul medicamentos
Acest tip de tratament este rar folosit în terapia cancerului de piele. Chirurgia reprezintă cel mai frecvent tratament.