Vatican: Ioan Paul al II-lea şi Ioan al XXIII-lea vor fi canonizaţi

ioan paulPapa Francisc a decis să convoace un consistoriu pentru canonizarea viitoare a doi dintre predecesorii săi, Ioan Paul al II-lea şi Ioan al XXIII-lea, a anunţat vineri Vaticanul, potrivit AFP şi Reuters.

Data canonizării celor doi suverani pontifi nu este cunoscută încă, urmând să fie decisă de consistoriu. Cele două canonizări ar putea avea loc ‘până la sfârşitul anului’, a afirmat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, părintele Federico Lombardi. ‘Suveranul pontif a aprobat (…) canonizarea preafericitului Ioan al XXIII-lea şi a decis să convoace un consistoriu privind canonizarea preafericitului Ioan Paul al II-lea’, a indicat Vaticanul într-un comunicat oficial. 
Papa Francisc şi-a dat acordul pentru o a doua minune atribuită lui Ioan Paul al II-lea (papă în perioada 1978-2005) după beatificarea sa, la 1 mai 2011, condiţie pentru ca acesta să fie proclamat sfânt.
În schimb, Ioan al XXIII-lea (1958-1963), supranumit ‘papa cel bun’, va fi canonizat fără a-i fi atribuit o a doua minune, decizie care îi revine papei, însă considerată rară.
‘Cunoaştem toate virtuţile şi personalitatea papei Roncalli, nu este nevoie de o explicare a deciziei privind sanctitatea sa’, a subliniat părintele Lombardi în faţa presei. Potrivit acestuia, este vorba de un ‘caz foarte specific’, care are, de asemenea, meritul de a ‘coincide cu cea de-a 50-a aniversare a Conciliului Vatican II’. Ioan al XXIII-lea, care a fost beatificat în 2000, a fost cel care a convocat Conciliul Vatican II (pentru analizarea relaţiilor dintre Biserica romano-catolică şi lumea modernă). Este comparat adesea cu Francisc pentru atitudinea sa pastorală şi binevoitoare la adresa mulţimilor. La funeraliile lui Ioan Paul al II-lea, în 2005, la capătul a 27 de ani de pontificat, unul din cele mai lungi din istorie, mulţimea a strigat ‘santo subito’ (‘Să fie declarat sfânt imediat’). Papa Benedict al XVI-lea a permis imediat examinarea virtuţilor şi operei sale pentru ca fostul suveran pontif să fie declarat sfânt.