Franţa, Spania şi Germania, destinaţiile predilecte ale studenţilor români beneficiari de burse Erasmus

burse-erasmus-uraRomânia se numără printre foarte puţinele participante la programul Erasmus în care numărul studenţilor beneficiari de burse pentru studii şi stagii a scăzut sensibil în anul universitar 2011/2012, acesta fiind totuşi ca pondere pe locul 13 în clasamentul celor 33 de state înscrise.

Conform statisticilor publicate de CE, numărul studenţilor beneficiari de burse Erasmus din România a fost în anul universitar 2011/2012 de 4.578, în scădere cu 0,6% faţă de anul precedent, situaţia înregistrată numai în alte două state dintre cele participante la program pentru care există informaţii relevante, respectiv Islanda (-0,8%) şi Cipru (-2,7%). Principalele destinaţii pentru studenţii români au fost Franţa (1.094 de burse), Spania (606), Germania (529), Italia (460) şi respectiv Ungaria (291). La polul opus, în anul universitar în cauză studenţii români au beneficiat în număr foarte mic de burse de stagii sau studii în Bulgaria, Croaţia şi Estonia (câte 4 burse) şi mai scăzut în Islanda (3) şi Liechtenstein (2), iar Luxemburg este singurul stat în care niciun student român nu a beneficiat de acest tip de bursă. De cealaltă parte, cei mai mulţi studenţi străini care au preferat România pentru burse de studii şi stagii provin din Franţa (350), Spania (304), Turcia (232), Italia (188) şi respectiv Portugalia (142). În total, 1.732 de burse Erasmus au fost acordate în 2011/2012 pentru studii şi stagii în universităţile şi companiile din România, însă niciuna pentru studenţii din Norvegia, Liechtenstein, Islanda, Malta, Luxemburg şi Estonia. Românca Alina Mihaela Cioată, de 22 de ani, se numără printre cei 33 studenţi beneficiari de burse Erasmus din toate ţările participante la program, ale căror mărturii au fost reunite într-un volum intitulat ‘Cine este beneficiarul bursei Erasmus cu numărul 3 milioane?’. Ea a studiat nouă luni economie şi mangement la Universitatea de Agricultură din Nitra, Slovacia, unde mărturiseşte că nu a intenţionat să ajungă de la început. ‘Am visat să obţin o bursă Erasmus la Porto timp de peste şase luni. Apoi a venit vestea: Nitra, Slovacia. Am avut două zile să mă decid dacă vreau să merg sau nu. Când am auzit prima dată despre Nitra nu am putut-o găsi pe hartă şi mi-am dat seama că nu erau curse aeriene din România. În ciuda acestui fapt, am decis să merg şi a fost una dintre deciziile cele mai bune din viaţa mea’, povesteşte Alina Mihaela Cioată.
Studenta de la Academia de Studii Economice din Bucureşti mărturiseşte că s-a folosit de această oportunitate pentru a participa la un curs de macro-economie referitor la ţările de la Vişegrad, pentru a călători prin Slovacia şi a învăţa despre cultura acestei ţări.
‘Au fost multe bariere de depăşit. Prima şi probabil cea mai mare a fost probabil limba. De fiecare dată când a trebuit să interacţionez cu oamenii, mă rugam ca să vorbească cineva engleza. Dar de multe ori nu era cazul’, relatează Alina Mihaela Cioată. Tânăra conchide că decizia de a participa la programul Erasmus a fost una care a îmbogăţit-o foarte mult şi care a avut un mare impact asupra ei.

Peste 3 milioane de studenţi au beneficiat de burse Erasmus din partea UE

 

Potrivit cifrelor publicate luni de CE, peste 3 milioane de studenţi au beneficiat de burse Erasmus din partea UE, de la lansarea programului în 1987. Statisticile pentru anul universitar 2011-2012, arată faptul că programul a permis unui număr de peste 250.000 de studenţi să urmeze o parte din studiile lor superioare în străinătate sau să urmeze un stagiu într-o societate străină, ceea ce reprezintă un nou record. Peste 46.500 de angajaţi în domeniul universitar şi administrativ au primit, de asemenea, sprijin din partea Erasmus pentru a preda sau a se forma în străinătate, o experienţă care are ca scop declarat ameliorarea calităţii predării şi a învăţării în cele 33 de ţări care participă la program, respectiv statele membre ale UE, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveţia şi Turcia. ‘Cele mai recente cifre, care arată că am depăşit obiectivul de 3 milioane de studenţi Erasmus, sunt o dovadă a succesului durabil şi a popularităţii programului. Erasmus este mai important ca niciodată în perioade dificile din punct de vedere economic şi cu o rată ridicată a şomajului în rândul tinerilor. Competenţele şi experienţa internaţională dobândite de studenţii Erasmus le sporesc acestora capacitatea de inserţie profesională şi le acordă mai multe şanse de a fi mobili pe piaţa forţei de muncă’, a declarat luni comisarul european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, Androulla Vassiliou, în cadrul unei conferinţe de presă.
Înaltul oficial european a adăugat că Erasmus a jucat un rol enorm în ceea ce priveşte ameliorarea calităţii învăţământului superior în Europa prin deschiderea universităţilor şi colegiilor din statele UE către cooperarea internaţională. ‘Privind în viitor, mă bucură faptul că noul nostru program Erasmus+ va permite unui număr de 4 milioane de tineri să studieze, să se formeze, să predea sau să desfăşoare activităţi de voluntariat în străinătate în următorii şapte ani’, a adăugat ea. Dintre ţările care participă la programul Erasmus, cele mai populare trei destinaţii alese de studenţi în 2011-2012 au fost Spania, Franţa şi Germania. De asemenea, Spania a trimis cel mai mare număr de studenţi în străinătate, urmată de Franţa şi Germania.

Numărul de cereri a continuat să depăşească numărul de burse Erasmus disponibile

Aproape 205.000 de studenţi, aproximativ 80% din totalul studenţilor sprijiniţi de programul Erasmus în 2011-2012 au optat să petreacă în medie şase luni în străinătate într-o universitate sau în altă instituţie de învăţământ superior, ca parte a programului lor de studii. Numărul celor care aleg opţiunea de studiu a crescut cu 7,5% în comparaţie cu anul precedent. Cu o rată de creştere de 18% faţă de anul precedent, stagiile efectuate în companii continuă să fie din ce în ce mai populare. În 2011-2012, unul din cinci studenţi Erasmus, respectiv aproape 50.000, au ales această opţiune.
În majoritatea ţărilor, numărul de cereri a continuat să depăşească numărul de burse Erasmus disponibile. Bursa acordată lunar de Erasmus, destinată să acopere o parte din costurile suplimentare legate de instalarea în străinătate şi cheltuielile de călătorie a fost în medie de 252 de euro. Bursele, care au rămas stabile în ultimii trei ani, sunt suplimentate în unele ţări cu fonduri naţionale, regionale sau instituţionale.
Erasmus+, noul program al UE pentru educaţie, formare, tineret şi sport, care urmează a fi lansat în ianuarie 2014, se va baza pe moştenirea Erasmus, oferind posibilitatea unui număr de 4 milioane de persoane să studieze, să se formeze, să predea sau să desfăşoare activităţi de voluntariat în străinătate până în 2020. Se preconizează ca programul să aibă un buget de aproximativ 14,5 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020, ceea ce înseamnă o finanţare cu 40% mai mare decât programele actuale de mobilitate în domeniul educaţiei şi formării.