DOAR SIMPLE COCOTE

Adi Cristi

Adi Cristi

Ăştia suntem noi. Penibili, dizgraţioşi, fără coloană vertebrală, mai curând viermi decât şerpi. Chiar dacă, ne târâm în loc să zburăm, nu reuşim decât să fim pregătiţi pentru „a fi traşi pe cârlig”, cum mai sunt pregătite râmele sub formă de nadă. Chiar dacă nu ezităm să participăm la tot felul de „lovituri de palat” sau chiar la cele „de cort”, nu avem capacitatea de a ne delimita decent de părţile compromise ale destinului nostru, mizând mai mult pe spectacolul din „eu te-am făcut, eu te omor”.

Un penibil om politic, care poate fi luat ca exemplu de blestemul românesc, a căzut dintr-o dată în balta remuşcărilor, a mustrărilor de conştiinţă, mai ales că ai săi l-au dat afară ca pe o măsea stricată, la un anumit moment. Nefericitul, în cel mai pur stil românesc, ce şi-a spus în sine lui şi mai apoi printr-un autodenunţ? „Ia să vă coacă mandea cozonacul! Ia să vă trezească mandea din pre plinul vostru de ignoranţi şi de uituci!”

Şi, uite aşa, un anume fost procuror, Govor Mircea Vasile – dup nume şi prenume, intrat în Parlament în băncile senatorilor, după ce a fost dat afară de pesedişti, numai ce i se umflă rânza în el de fost procuror şi începe, pe cont propriu, „să frece ridichea” celor care l-au dat afară, amintindu-şi că, fără voia sa, a asistat la o încercare de fraudare a referendumului organizat pentru demiterea preşedintelui.

În această poveste intră, ca personaj negativ, Liviu Dragnea, cel împotriva căruia începuse la un anumit moment dat urmărirea penală, într-un dosar în care procurorii DNA instrumentau aceeaşi infracţiune.

Frauda de la alegeri, de 23 de ani, este un peisaj comun tuturor celor care au ceva de câştigat din această confruntare care, la urma urmei, ar trebui să se desfăşoare pe teritoriul exclusiv al moralei, eticii şi responsabilităţii celor care vor să fie aleşi, dar şi a acelor care s-au decis să-i aleagă.

Dacă Gavor Mircea Vasile a participat la pretinsa fraudă de la referendumul din 2012, fraudă pusă la cale de Liviu Dragnea (după mărturiile făcute publice sub formă de autodenunţ de ex-procurorul GMV) asta înseamnă că el, precum şi restul, formează alături de Liviu Dragnea un grup infracţional, care a acţionat prin încălcarea legii pentru a-şi atinge o serie de scopuri. Faptul că, referendumul nu a fost validat, deci tot ceea ce au întreprins ei în afara legii nu a reuşit să influenţeze în nici un fel rezultatul referendumului, înseamnă că fărădelegea, săvârşită de Liviu Dragnea et.comp., nu a putut să aibă nici un efect juridic. Nu a falsificat şi nici nu a schimbat cu nimic realitatea, poziţia lui Traian Băsescu la Cotroceni, în acest caz.

Este prematur acum, dar şi tardiv, să emit o judecată de valoare asupra acestui autodenunţ. Prematur pentru că nu suntem în posesia întregii poveşti, chiar dacă până şi versiunea asumată de fostul procuror nu poate decât să servească unei banale poveşti, pe care o putem auzi la toate partidele politice din România, partide care deţin puterea la un anumit moment şi care încearcă, prin orice căi şi mijloace, să şi-o păstreze. Caracterul tardiv al gestului fostului senator PSD, actual senator PPDD, ţine, în primul rând, de momentul ales al autodenunţului, moment pe care GMV l-a calculat astfel încât pagubele să fie minime, atât la nivelul unei sesizări a organelor de anchetă, cât şi a pagubelor pe care ar putea să le provoace această dezvăluire pentru unii, mai agiamii, cu efecte devastatoare de tsunami.

O nouă furtună într-un pahar de apă care ne-a arătat din nou cine suntem noi, românii, care am decis că politica este o mare curvă, iar politicienii doar simple cocote, cu gesturi lascive şi bătături la buzele anchilozate în poziţia ţuguiat!