Primele 200.000 de carduri de sănătate vor ajunge până la sfârşitul lunii la asiguraţii din Arad

card de sanatate– până la sfârşitul anului vor fi produse 7,5 milioane de carduri

Primele 200.000 de carduri de sănătate vor ajunge în următoarele două săptămâni în judeţul Arad, iar până la sfârşitul anului vor fi produse 7,5 milioane de carduri, a anunţat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Buşoi, marţi, într-o conferinţă de presă.Potrivit acestuia, se doreşte ca distribuirea cardurilor să se facă prin intermediul medicilor de familie.
„Nu e obligatoriu, dar vrem să-i convingem că este foarte important pentru transparenţă şi pentru a vedea corect utilizarea banilor. Este important pentru instituţii, dar şi pentru pacienţi”, a spus Cristian Buşoi, potrivit căruia introducerea cardului de sănătate reprezintă o prioritate. Cristian Buşoi a anunţat că miercurea trecută premierul a primit primul card de sănătate. Pe card vor fi înscrise grupa de sânge, RH-ul, boala majoră de care suferă asiguratul şi dacă doreşte să fie donator de organe. În opinia şefului CNAS, cardul de sănătate va fi un instrument extrem de important pentru transparenţa cheltuielilor din sistem. Referitor la cititoarele de card preşedintele CNAS a spus că acestea urmează a fi achiziţionate. Costul maxim ar putea ajunge la 50 de euro/cititor. Privitor la banii pentru cititoare preşedintele CNAS a arătat că acestea pot fi cumpărate de către medicii de familie, iar dacă sunt probleme ar trebui găsite resurse la Ministerul Sănătăţii, la primării, la autorităţile locale.
El a accentuat necesitatea angajării unui dialog pentru a convinge medicii de familie să sprijine distribuţia şi să realizeze iniţializarea cardurilor.
Potrivit acestuia, stabilirea specificaţiilor pentru cititoarele de card şi garantarea compatibilităţilor acestora cu sistemul informatic al cardului electronic constituie preocuparea CNAS.