Afecțiunile colului, uterului și trompelor uterine

????Uterul este organul care adăpos­tește fătul atunci când sunteți însărcinată. El are forma unei pere întoarse. Capătul îngust, colul uterin, se prelungește cu vaginul. Trompele uterine sunt conectate la uter, una de fiecare parte a porțiunii mai late a acestuia. Fiecare trompă se extinde de la interiorul uterului până în apro­pierea fiecărui ovar. O dată pe lună, unul dintre ovare eliberează un ovul care va coborî prin trompele uterine spre uter.

Tulburări de dezvoltare
Semne și simptome ale tulburărilor de dezvoltare pot fi  lipsa de apariție a menstruației la pubertate,  incapacitatea de a concepe sau de a duce sarcina la termen.
Datorită afecțiunilor genetice sau faptului că ceva nu se petrece cum ar trebui în timpul dezvol­tării fetale, unele femei se nasc cu anomalii ale colului uterin, uterului sau trompelor uterine. Acestea pot varia de la absența aproape totală a organelor repro­ducătoare feminine la anomalii minore care fac dificilă concepția sau ducerea sarcinii la termen.De exemplu, la fătul de sex feminin, un canal intern denumit duet mullerian va duce la apariția în mod normal a trompelor uterine, uterului și poțiunii superioare a vaginului. Dacă ceva interfera acest proces, fetița se poate naște fără uter sau cu unul foarte mic.Această afecțiune este cunoscută sub denumirea de agenezie mulleriană.
Deoarece majoritatea acestor anomalii sunt interne, în cazul în care copilul are o deschidere vaginală, poate să nu existe nici un indiciu al afecțiunii până nu ajunge la pubertate și menstruația nu apare.
Deși în general nu amenință viața, aceste afecțiuni pot fi cauza unor probleme emoționale. Fetele care au agenezie mulleriană sunt infertile.

Polipii colului uterin

Sângerare după actul sexual, între ciclurile menstruale sau după menopauză, secreții vaginale apoase, sangvinolente sunt semne ale polipilor colului uterin.
Polipii colului uterin sunt proemi­nențe, de aspectul unor boabe de stru­gure, care în general protuzionează prin deschiderea colului uterin. Puteți avea un polip sau mai mulți. Ei sunt frecvenți, adeseori apărând în timpul sarcinii, ca rezultat al modificărilor hormonale.
Polipii colului uterin sunt aproape întotdeauna necanceroși. Un polip mic poate să nu producă nici un simptom și poate să nu fie detectat până când medicul îl depistează în timpul unui examen ginecologic obișnuit. Polipii mari pot fi cauza unor hemoragii, astfel încât probabil că veți dori să fie extirpați.

Cervicita
În caz de cervicită, apar scurgeri vaginale de culoare gri sau galbenă, dureri în timpul actului sexual, sângerare după actul sexual.
Cervicita este inflamația colului uterin. Frecvent, nu determină apariția unor simptome și este descoperită ca rezultat al unui test Papanicolaou sau a unei biopsii făcute pentru o altă afecțiune. Bolile obișnuite cu transmitere sexuală (BTS), ca și expunerea la anumite bacterii, pot fi cauza cervicitei.

Chisturile Naboth

Un  nodul  plin  cu  lichid  la nivelul colului uterin, pe care probabil că nu-l  simțiți.
Chisturile Naboth sunt denumi­te așa după numele anatomistului german Martin Naboth. Ele se formează  atunci  când  orificiul unei glande de la nivelul colului, care secretă mucus, se obstruează. Sunt mai frecvente în adolescență sau după naștere. Medicul diagnostichează de obicei un chist Naboth în timpul unui examen ginecologic de rutină.

Displazia de col uterin
Displazia colului uterin este o ano­malie a celulelor de la suprafața acestuia. Această afecțiune nu este un cancer, dar poate indica o zonă care s-ar putea canceriza.
Displazia cervicală este detec­tată prin intermediul testului Papanicolaou. Afecțiunea poate apărea la orice vârstă, o dată ce a început activitatea sexuală. Este puternic legată de un virus denumit papilomavirus uman. Displazia apare cu mai mare probabilitate la cele care și-au început activitatea sexuală în adolescență sau la cele care au avut mai mulți parteneri sexuali.