Barack Obama a adus un omagiu veteranilor Războiului din Coreea

obama2Preşedintele american Barack Obama a declarat sâmbătă, la şase decenii de la încheierea Războiului din Coreea, că veteranii americani meritau o primire mai caldă la întoarcerea acasă din acel conflict şi că moştenirea lor sunt cele 50 de milioane de persoane care trăiesc liber într-o Coree de Sud democratică, relatează AP şi Reuters.”Aici, în America, nici un război nu ar trebui uitat şi nici un veteran nu ar trebui vreodată ignorat”, a afirmat el într-un discurs la Memorialul Veteranilor Războiului din Coreea de la National Mall, unde mai multe ceremonii au marcat împlinirea a 60 de ani de la încetarea ostilităţilor în Peninsula Coreea. Obama a spus că acel conflict nu a unit sau divizat ţara la fel cum au făcut cel de-al Doilea Război Mondial sau Războiul din Vietnam şi că veteranii americani nu au fost întâmpinaţi nici cu parade, dar nici cu proteste la întoarcere, deoarece printre americani, săturaţi de conflict, „exista, se pare, dorinţa de a uita, de a trece mai departe”.
Însă veteranii „meritau mai mult”, a precizat Obama, adăugând că, la ceremonia de sâmbătă, „poate că cel mai important omagiu pe care îl putem oferi veteranilor din Coreea este să facem ceea ce ar fi trebuit făcut în ziua când v-aţi întors acasă”.
El a cerut publicului să le permită veteranilor „să ne poarte în zilele tinereţii lor şi să ne lăsăm copleşiţi de faptele lor strălucitoare”. Printre cei câteva mii de participanţi la eveniment se aflau şi zeci de veterani de război americani şi sud-coreeni. Obama i-a rugat să se ridice pentru a fi văzuţi. Războiul, care a avut loc între 1950 şi 1953, s-a purtat între trupele nord-coreene şi chineze, de o parte, şi forţele sud-coreene şi cele ale ONU conduse de SUA, de cealaltă parte. Conflictul s-a încheiat la 27 iulie 1953, prin semnarea unui armistiţiu. Totuşi, un tratat oficial de pace nu a fost semnat niciodată, Peninsula Coreeană rămânând astfel în stare de război din punct de vedere tehnic şi divizată între Nordul comunist şi Sudul democratic. Peste 36.000 de americani au murit în conflict. SUA au în continuare 28.500 de militari în Coreea de Sud. „Aici, astăzi, putem spune cu încredere că acest război nu a fost unul încheiat la egalitate. Războiul din Coreea a fost o victorie”, a mai spus Obama. „Când 50 de milioane de sud-coreeni trăiesc în libertate, într-un contrast total cu represiunea şi sărăcia din Nord, acest lucru înseamnă o victorie. Aceasta este moştenirea voastră”, le-a mai transmis el veteranilor.