Silvio Berlusconi preferă să meargă la închisoare, decât să facă muncă în folosul comunităţii, în caz de confirmare a condamnării

ITALY POLITICS GOVERNMENTÎn caz de confirmare a condamnării sale pentru fraudă fiscală, Silvio Berlusconi preferă să meargă în închisoare decât să facă muncă în folosul comunităţii sau să beneficieze de regimul special al justiţiei italiene pentru persoanele în vârstă, a declarat el duminică într-un interviu, după cum relatează France Presse.

‘Nu voi merge în exil. Nu voi accepta să fac muncă în folosul comunităţii, ca un criminal care trebuie reeducat’, a declarat fostul şef al guvernului italian pentru cotidianul de centru dreapta Libero, referindu-se la examinarea, marţi, de către Curtea de casaţie, a recursului contra condamnării sale la patru ani de închisoare şi cinci de interdicţie de exercitare a unui mandat public, în dosarul Mediaset.
Miliardarul, care va împlini 77 de ani în septembrie, afirmă de asemenea că va refuza să beneficieze de posibilitatea pe care o au persoanele în vârstă de a-şi ispăşi pedeapsa în arest la domiciliu. Berlusconi se declară, de asemenea, foarte afectat de aceste măsuri: ‘Nu mai dorm de o lună. Mă trezesc noaptea şi mă uit în tavan, gândindu-mă la ce mi-au făcut’. Magnatul media îi acuză constant pe magistraţii de stânga că orchestrează o adevărată vendetă contra lui. El rămâne totuşi destul de optimist, afirmând că nu îl pot declara vinovat. Eram preşedintele Consiliului (la vremea faptelor), ce aş fi putut şti despre contractele drepturilor de televiziune? – a întrebat el.
În schimb, observă AFP, ‘Il Cavaliere’, intrat în politică în 1994, de trei ori şef al guvernului şi ales senator în februarie anul acesta, nu vorbeşte în interviu despre riscul unei interdicţii de a exercita orice mandat public, ceea ce ar putea pune capăt carierei sale politice. Dosarul Mediaset se referă la achiziţionarea şi vânzarea de drepturi de a difuza filme şi seriale de televiziune americane din partea societăţii Mediaset, fondată de Silvio Berlusconi, şi în care fostul premier este acuzat de fraudă fiscală. Curtea de Casaţie va examina marţi, 30 iulie, un recurs contra condamnării sale la patru ani de închisoare şi cinci ani de interdicţie de exercitare a unei funcţii publice.
Berlusconi a mai fost judecat şi într-un alt dosar, cunoscut sub numele de”Rubygate”, pentru de abuz de putere şi de întreţinere de relaţii sexuale contra cost cu o prostituată, marocana Karima El-Mahroug, numită „Ruby”, minoră la vremea respectivă. În acest dosar el a fost condamnat în luna iunie de judecătorii Tribunalului din Milano la şapte ani de închisoare şi la interdicţia permanentă de a exercita funcţii publice. Avocatul lui Berlusconi, Niccolo Ghedini, a anunţat un recurs la Curtea de Apel din Milano şi, în caz de confirmare a pedepsei, un recurs la Curtea de Casaţie de la Roma.