Curtea de Apel a Marii Britanii decide împotriva eutanasiei

eutanasie_uk_33209200Curtea de Apel a Marii Britanii a respins, miercuri, acţiunile introduse de două persoane cu handicap sever şi care îşi susţineau dreptul la sinucidere asistată medical, relatează Associated Press şi BBC.

Cei doi bărbaţi – dintre care unul între timp a decedat – au argumentat că le-a fost încălcat dreptul la ‘viaţa privată şi de familie’, aşa cum este garantat de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, pentru că nu li s-a permis să aleagă felul în care vor să moară.
Curtea de Apel a stabilit însă că Tony Nicklinson – care era complet paralizat şi a murit în august anul trecut de pneumonie în locuinţa sa, la 58 de ani – nu avea dreptul să-i ceară unui medic să-i pună capăt vieţii. Văduva sa a indicat că doreşte să continue lupta în justiţie. În mod similar, a fost respins şi apelul lui Paul Lamb, paralizat de 23 de ani în urma unui accident rutier.
Curtea de Apel a menţinut astfel decizia de anul trecut a primei instanţe în sensul că modificarea legii privind eutanasia se cuvine să o facă politicienii, nu judecătorii. În pofida ‘dizabilităţilor fizice permanente şi catastrofale’ ale celor doi reclamanţi, problema eutanasiei ‘ridică întrebări deosebit de sensibile privind societatea’, iar tribunalul nu are jurisdicţie pentru a putea contesta interzicerea eutanasiei prevăzută actualmente de lege. Parlamentul reprezintă ‘conştiinţa naţiunii’ în probleme de viaţă şi de moarte, cum sunt avortul sau pedeapsa capitală, au punctat cei trei magistraţi ai Curţii de Apel.
Paul Lamb /57 de ani/ a subliniat într-o declaraţie că decizia Curţii nu-i asigură ‘sfârşitul uman şi demn’ la care spera şi are în vedere să recurgă la Curtea Supremă, împreună cu văduva lui Tony Nicklinson. În schimb, judecătorii i-au dat câştig de cauză unui al treilea bărbat paralizat, prezentat doar ca Martin, care a cerut stabilirea unui cadru juridic mai clar pentru lucrătorii din domeniul medical care îi ‘ajută’ pe unii pacienţi să moară. ‘Martin’ doreşte practic să i se permită unui medic sau unui asistent medical să-l ajute să meargă în străinătate pentru a muri ‘cu ajutorul’ unei organizaţii din Elveţia specializate în astfel de ituaţii. Soţia sa şi alte rude nu doresc să se implice în acest demers.
Martin, vorbind prin intermediul unui soft special, s-a declarat ‘încântat’ de decizia Curţii de Apel în ce-l priveşte. ‘Sunt cu un pas mai aproape de a putea decide cum şi când să-mi pun capăt vieţii. Nu pot face acest lucru doar din cauza dizabilităţilor mele fizice. Aproape toate aspectele vieţii mele zilnice sunt în afara puterii mele de control. Vreau cel puţin să-mi pot controla moartea’, a spus Martin.
În Europa, eutanasia este permisă în Belgia, Olanda şi Luxemburg.