Multe cupluri nu iau în considerare metodele de contracepţie şi de cele mai multe ori apare o sarcină nedorită. Pentru a evita acest lucru, vizitează cabinetul unui medic de planning familial care poate oferi răspunsuri întrebărilor tale. Decât să adresezi întrebări pe forumuri la care vei primi îndrumări şi sfaturi nesigure, mai bine afli răspunsurile exacte. Poţi folosi ca metoda dublă de protecţie prezervativul şi anticoncepţionalele, în acelaşi timp.
Iată câteva dintre avantajele folosirii pilulelor: eficienţă în proporţie de 99 %, uşor de administrat, reglarea menstruaţiei, mărirea sânilor, ameliorarea acneei, ciclul menstrual este mai puţin abundent şi dureros, reducerea riscurilor apariţiei chisturilor ovariene, protejează împotriva afecţiunilor inflamatorii pelviene. Înainte de a lua anticoncepţionale este bine să faci analize pentru că medicul ginecolog să îţi prescrie pastilele care se potrivesc organismului tău.
Dezavantajele anticoncepţionalelor: protecţia lor scade dacă nu sunt luate zilnic la aceeaşi oră, îngrăşare sau poftă de mâncare (dacă nu se iau în urma unui consult de specialitate), scăderea apetitului sexual, boli cardiovasculare (la femeile fumătoare cu vârsta peste 35 ani), hipertensiune arterială, dureri de cap şi greaţă (în primele luni , până se obişnuieşte organismul cu ele), durere la sâni.
Anticoncepţionalele nu sunt recomandate fetelor care au mai puţin de 16 ani, femeilor care au cancer la sân, nu sunt indicate nici în perioada de alăptare.
De cele mai multe ori, înainte ca medicul să prescrie pilule, acesta are o discuţie cu pacienta în care se informează despre anumite boli de inimă, de ficat, diabet, boli ale părinţilor, care sunt ereditare. Ca orice pastile, ele au efecte adverse care pot dăuna sănătăţii. De aceea, citiţi cu atenţie prospectul.
Fiecare organism este diferit, iar reacţiile adverse pot apărea sau nu. În cazul în care observi dureri abdominale, apariţia unor pete albe pe corp, dureri de cap sau stare de oboseală permanenta, somnolenţă, cel mai bine este să mergi la medicul ginecolog să îţi schimbe pastilele. Este clar că nu se potrivesc organismului tău. Tot medicul te va sfătui dacă este bine să continui folia sau să o întrerupi.
Anticoncepţionalele se pot folosi împreună cu prezervativul în cazul în care relaţia nu este stabilă, pentru evitarea bolilor cu transmitere sexuală. În unele cazuri, prezervativul poate aluneca, ori se poate rupe şi va trebui să apelezi de urgenţă la “pilula de a doua zi”. Avantajul pastilelor este acela că îşi fac efectul încă de la prima utilizare.
Pilula hormonală masculină
Metoda contracepţiei masculine a fost descoperită de cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh. Ei au găsit o modalitate de a opri producţia de spermă, păstrând nivelul hormonal de testosteron. Nu a fost deloc uşor, având în vedere că un bărbat eliberează milioane de spermatozoizi la o singură ejaculare, în timp ce femeia eliberează un singur ovul într-o lună.
Pilula masculină, în toate formele ei, conţine desogestrel – un hormon sintetic care intră şi în compoziţia pilulei feminine – şi testosteron.Aceasta combinaţie de hormon întrerupe producţia de spermatozoizi, dar menţine caracteristicile masculine şi libidoul. Ca şi pilula feminină, cea masculină trebuie luată zilnic.În ceea ce priveşte eficienţa, pilula masculină pare să fie cea mai bună metodă contraceptivă. În studiile clinice la toţi subiecţii, numărul de spermatozoizi a scăzut la zero, ceea ce înseamnă că pilula masculină este mai eficientă decât prezervativul sau pilula feminină.În plus, pilula masculină permite o plăcere sexuală mai mare (cel puţin fără prezervativ) şi este o alternativă bună atunci când femeia nu poate folosi pilula din cauza efectelor secundare.
Pe de altă parte şi nouă pilula are defectele sale. Ca şi versiunea feminină, pilula trebuie luată zilnic,altfel nu este eficientă. În plus, nu protejează de bolile cu transmitere sexuală. Mulţi specialişti considera că apariţia pilulei masculine va mări incidenta bolilor cu transmitere sexuală pentru că va încuraja bărbaţii să renunţe la prezervativ.Pilula poate fi luată de orice bărbat. Deocamdată nu s-a stabilit o listă cu contraindicaţii, dar specialiştii spera ca ea va fi preferată de bărbaţii implicaţi în relaţii monogame, de lungă durată.
În testele clinice, nu s-au găsit efecte secundare în afară de câteva cazuri de apariţie a kilogramelor în plus. Oricum, mai sunt necesare studii pentru a stabili exact care sunt efectele secundare ale pilulei contraceptive masculine. Efectul pilulei este complet reversibil. La toţi bărbaţii implicaţi într-un studiu clinic, numărul de spermatozoizi a revenit la normal în 16 săptămâni.