Recomandări editoriale

carti.Julian Barnes
Sentimentul unui sfârşit
Editura Nemira

Tony Webster se îndreaptă spre vârsta a treia. După o căsătorie şi un divorţ liniştit, după o viaţă molcomă, departe de senzaţiile tari, priveşte în urmă. Amintirile s-au adunat şi se cer desluşite. O scrisoare primită de la un avocat declanşează o incursiune în trecut, într-un tărâm în care nimic nu este limpede.  Poveste despre un om care încearcă să se împace cu ce a trăit, cu ce n-a trăit şi cu ce crede că a experimentat, Sentimentul unui sfârşit caută adevăruri şi explicaţii. Dar toate se dovedesc a fi la fel de neclare şi de capricioase ca memoria însăşi.

Mircea Cărtărescu
Travesti
Editura Humanitas

Travesti prezintă povestea lui Victor care, la maturitate, rememorează o experienţă din adolescenţă. Într-o tabără, el se izolează de restul băieţilor, care nu lasă să le scape nici o ocazie de a-şi manifesta sexualitatea debordantă. Idila pe care o are cu o colegă şi îl dezamăgeşte  prin latura ei exclusiv carnală şi Victor devine, într-un fel, victima complice a tumultului erotic trăit de un coleg, travestitul Lulu. Marcată de un romantism ce se revendică din E.A. Poe, Travesti este o povestire în care îşi găsesc locul şi suspansul, intriga detectivistică şi ample divagaţii eseistice.Audiobook în lectura lui Claudiu Bleonţ.

 

Dalai Lama
Calea budismului tibetan
Sfârşitul suferinţei şi descoperirea fericirii
Editura Curtea Veche

Calea budismului tibetan constituie o trecere în revistă a principalelor aspecte ale uneia dintre cele mai interesante ramuri ale religiei şi înţelepciunii orientale. Cartea este un ghid clar şi precis despre modalităţile în care putem pune capăt suferinţei şi descoperi fericirea, întocmit de cel mai vestit maestru spiritual budist al zilelor noastre: Sanctitatea Sa Dalai Lama al XIV‑lea. În această lucrare impregnată de spirit, Dalai Lama descrie cum poate contribui religia la binele omenirii şi accentuează rostul aplicării raţionale a preceptelor religioase şi a înţelegerii adevăratelor nevoi ale umanităţii.

Elif Shafak
Onoare
Editura Polirom

Onoare este o poveste zguduitoare despre crimă, iubire şi familie, care se întinde pe trei generaţii, urmărindu-şi personajele în locuri extrem de diferite, dar la fel de fascinante – un sat kurd izolat de lângă Eufrat, gălăgiosul şi exoticul Istanbul, ploioasă Londra. Esma, o tânără de origine kurdă stabilită în Londra, aşterne pe hârtie povestea familiei sale, de la naşterea sub auspicii nefaste a mamei şi a surorii ei gemene – Pembe şi Jamila – până la sfârşitul lor tragic. Onoare este în acelaşi timp un exerciţiu de exorcism menit să purifice sufletul Esmei de ură împotriva fratelui care i-a ucis mama şi o poveste moralizatoare ce arată cât de nocivă poate fi obsesia onoarei pentru mintea necoaptă a unui adolescent de şaisprezece ani. Shafak abordează în cel mai recent roman al ei o temă extrem de actuală, cea a „crimelor de onoare”, care continuă să fie o realitate înspăimântătoare nu numai în societăţile musulmane, ci şi în comunităţile de imigranţi din Vest.

 Stelian Ţurlea
Caz închis
Editura Cartea Românească

Sinucidere? Asasinat? Moarte naturală? Niciun vinovat?
Un poliţist, hîrşit şi cu „pete” la dosar, refuză să creadă că un scriitor celebru, în plină glorie, îşi poate pune capăt zilelor, cînd tocmai a anunţat că e pe cale să încheie cel mai important proiect al operei sale. În decursul anchetei, descoperă mulţi potenţiali asasini şi multe semne de întrebare în biografia victimei. Toţi cei din jurul său sînt suspecţi. Scriitorul a fost totuşi ucis. Pentru că ştia prea multe şi voia să facă public ce ştia? Cazul este clasat. Lista potenţialilor criminali e prea lungă.

 Swami Kriyananda
Tunelul timpului
Editura Vremea

 Încântătoarea poveste a celor doi copii, Donny şi Bobby, care parcurg timpurile nesfârşite în sferele lor imateriale de timp-lumină, plină de învăţăminte spuse pe înţelesul copiilor, va îmbogăţi mintea şi sufletul celor mici, ca şi pe cea a părinţilor lor. Aşa cum spune înţeleptul Swami Kriyananda, este „o poveste pentru toate vârstele şi pentru copilul din tine”. J. Donald Waters (Swami Kriyananda) s-a născut în România din părinţi americani; tatăl său, geolog specializat în petrol, era pe atunci detaşat în ţara noastră. După primii nouă ani petrecuţi aici, pleacă la studii în Elveţia, apoi în Anglia. Atras de anticele discipline yoga, a fost discipolul marelui maestru indian Paramhansa Yogananda. După moartea lui, i-a dezvoltat învăţătura într-un sistem coerent, Ananda Yoga. A întemeiat comunitatea yoga Ananda World Brotherhood Village din California, cu ramificaţii în Sacramento, Seattle, Portland, Dallas, Assisi.