Statele Unite, care şi-au închis majoritatea misiunilor diplomatice din lumea arabă, au ridicat marţi nivelul de alertă cu privire la posibile atentate, cerând tuturor cetăţenilor americani să părăsească ‘imediat’ Yemenul, relatează AFP.
Estimând nivelul ameninţării drept ‘extrem de ridicat’, Washingtonul a făcut apel la cetăţenii săi să părăsească ‘imediat’ Yemenul, o măsură anunţată în contextul în care patru presupuşi membri Al-Qaida au fost ucişi marţi, la est de capitala Sanaa, într-un atac cu dronă. Cei patru bărbaţi se aflau la bordul unui vehicul care a fost spulberat în zori de patru rachete, potrivit unui responsabil tribal care s-a exprimat sub protecţia anonimatului.
Ministerul Apărării yemenit a precizat că cel puţin unul din cei patru bărbaţi figura pe o listă de suspecţi care ‘plănuiau atacuri teroriste în ultimele zile de Ramadan şi în timpul sărbătorii Eid al-Fitr’ de la sfârşitul acestei săptămâni.
Este vorba al patrulea atac cu dronă vizând presupuşi membri Al-Qaida în Yemen din 28 iulie. Atacurile au făcut, în total, 17 morţi.
Conform media americane, Washingtonul a decis să-şi închidă ambasadele şi consulatele în urma interceptării unor mesaje conţinând ameninţări cu atentate între liderul Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, şi Nasser al-Whaychi, şeful filialei Al-Qaida în Peninsula Arabică (AQPA), cu sediul în Yemen.
Primul ar fi ordonat celui de-al doilea să comită un atentat duminica trecută. Zawahiri i-ar fi cerut lui al-Whaychi să ‘facă ceva’, ceea ce i-a determinat pe responsabilii de la Washington şi din Yemen să se teamă de un atac iminent, conform aceloraşi surse.
La Washington, purtătoarea de cuvânt adjunctă a Departamentului de Stat, Marie Harf, a refuzat luni să explice despre ce ameninţare specifică este vorba. ‘Luăm măsuri de precauţie pentru a ne proteja angajaţii, turiştii şi infrastructurile din străinătate’, a repetat de mai multe ori Harf, refuzând să intre în detalii.
Purtătoarea de cuvânt s-a mulţumit să confirme că ‘AQPA este cea mai activă organizaţie teroristă dintre filialele Al-Qaida’.
Invocând ameninţări credibile cu atentate din partea Al-Qaida, Washingtonul a decis să închidă 22 ambasade şi consulate americane din Orientul Mijlociu şi Africa.
Urmând exemplul aliatului lor american, Parisul şi Londra au prelungit, la rândul lor, închiderea ambasadelor din Yemen cu câteva zile. Marea Britanie şi-a prelungit închiderea ambasadei sale de la Sanaa până la sărbătoarea Eid al-Fitr, care încheie, la sfârşitul acestei săptămâni, Ramadanul.
La rândul său, ambasada Franţei la Sanaa va fi închisă până miercuri inclusiv. Germania şi-a închis ambasada din Yemen, iar Norvegia pe cele din Arabia Saudită şi Iordania.
Potrivit Departamentului de Stat, reprezentanţele americane de la Abu Dhabi, Amman, Cairo, Riad, Dhahran, Jeddah, Doha, Dubai, Kuweit, Manama, Muscat, Sanaa, Tripoli, Antananarivo, Bujumbura, Djibouti, Khartoum, Kigali şi Port Louis vor rămâne închise până sâmbătă. În schimb, cele de la Dhaka, Alger, Nouakchott, Kabul, Herat, Bagdad, Basra şi Arbil s-au redeschis .