Grecia: Forţele speciale au dispersat o revoltă a imigranţilor dintr-un centru de detenţie

centru detentie1Un protest al imigranţilor închişi într-un centru de detenţie la nord-est de Atena pentru că au intrat ilegal în ţară s-a încheiat, iar deţinuţii s-au întors în celule, a anunţat duminică poliţia elenă, potrivit AP.

Poliţişti pe motociclete au verificat împrejurimile în căutare de posibili evadaţi, însă nu există niciun semn al vreunei evadări din centru, potrivit anunţului poliţiei. Circa 1.700 de imigranţi ilegali sunt închişi în centrul Amygdaleza. Revolta a început când câţiva deţinuţi i-au atacat sâmbătă seară pe gardieni, în timp ce era servită cina. Potrivit poliţiei, atacul asupra gardienilor nu a fost provocat. Deţinuţii au dat de asemenea foc la aşternuturi.
Potrivit poliţiei, cel puţin 10 gardieni au fost răniţi, însă niciunul grav. Nu se ştie dacă există răniţi printre deţinuţi.
La scurt timp după miezul nopţii, forţele speciale au pătruns în centrul de detenţie şi au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestul. După circa o oră, deţinuţii s-au întors în camerele lor.
Poliţia a precizat că principala cauză a revoltei a fost anunţul transmis deţinuţilor potrivit căruia perioada maximă de detenţie ar urma să fie majorată de la 12 la 18 luni. De asemenea, din cauza unor lucrări de întreţinere, electricitatea a fost întreruptă şi, prin urmare, celulele au rămas fără aer condiţionat.
Deţinuţii s-au plâns de mai multe ori de condiţiile din centru, inclusiv de suprapopulare, unii dintre ei protestând la începutul lunii printr-o grevă a foamei.
Închisoarea Amygdaleza este unul din centrele de detenţie create în Grecia din 2012 pentru a facilita repatrierea imigranţilor ilegali. La sfârşitul detenţiei, aceşti imigranţi fără documente sunt expulzaţi sau, mai rar, eliberaţi după ce li se acordă azil.
Organizaţiile de apărare a drepturilor omului acuză poliţia de comiterea de abuzuri împotriva imigranţilor din centru şi susţin că aceştia nu au parte de îngrijiri medicale, potrivit AFP. Săptămâna trecută, o organizaţie de stânga, KEERFA, responsabilă de apărarea drepturilor omului, a afirmat că deţinuţi musulmani au fost bătuţi de gardieni în timpul rugăciunilor.
În iulie, KEERFA a dezvăluit moartea unui afgan care suferea de o infecţie pulmonară şi care ar fi fost ignorat luni de zile de gardieni.
Situată în sud-estul Europei şi cu frontiere maritime extinse, Grecia este una din principalele porţi de intrare a imigranţilor proveniţi din ţări sărace sau răvăşite de conflicte armate din Africa, Orientul Mijlociu sau subcontinentul indian.
Grecia, o ţară cu extrem de puţin imigranţi înregistraţi până la începutul anilor ’90, s-a confruntat în ultimii ani cu un val mare de imigranţi fără documente. Zeci de mii de astfel de imigranţi ar fi intrat în ţară, în special din Est, traversând Turcia. Numărul estimativ al imigranţilor variază, însă în general se consideră a fi de peste un milion, într-o ţară de 11 milioane de locuitori.A