Kelemen Hunor: UDMR respinge şi se delimitează de afirmaţiile liderului partidului ungar Jobbik

kelemen hunor-initiativa civicaUDMR respinge şi se delimitează de afirmaţiile liderului partidului extremist maghiar Jobbik, Gabor Vona, a declarat luni, preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor.„Nu putem accepta în secolul XXI intervenţia şi influenţa partidelor extremiste în societatea noastră. Noi nu avem nici o relaţie instituţională cu Jobbik şi nici cu alte forţe extremiste şi aceste afirmaţii nu ne ajută cu nimic. Respingem şi ne delimităm de astfel de afirmaţii”, a spus Kelemen Hunor, la RFI, despre declaraţiile făcute sâmbătă în Transilvania de liderul partidului extremist Jobbik.

El a subliniat că UDMR nu are nicio relaţie instituţională cu partide extremiste.
„Noi nu avem nici o relaţie instituţională cu Jobbik şi nici cu alte forţe extremiste şi aceste afirmaţii nu ne ajută cu nimic”, a arătat liderul UDMR.
Kelemen Hunor a indicat că ar fi de preferat ca astfel de declaraţii să nu mai existe.
„Indiferent de cine sunt făcute astfel de afirmaţii, ei se urcă în maşină, pleacă bine mersi din România, se simt foarte bine acasă şi tot noi rămânem acasă şi trebuie să rezolvăm problemele noastre (…). De aceea, poziţia noastră este foarte clară: eu aş prefera să nu avem astfel de declaraţii, astfel de intervenţii, astfel de idei, dar în secolul XXI, în Uniunea Europeană, în lumea liberă, aşa cum şi mărfurile şi ideile şi chiar şi prostiile circulă liber, n-ai ce să faci!”, a afirmat liderul UDMR.
El a susţinut că se impunea o reacţie din partea Ministerului de Externe. Kelemen Hunor a mai spus că reacţiile la un „subiect de vară” nu trebuie să fie exagerate.
„Nici reacţia autorităţilor româneşti, nu a autorităţilor, ci a unor politicieni, nu trebuie să fie o reacţie exagerată, dai o importanţă mai mare decât are o astfel de declaraţie făcută la o tabără de vară”, a spus Kelemen Hunor.
Întrebat dacă astfel de afirmaţii prind la comunitatea maghiară din România, Kelemen Hunor a negat această idee.
Liderul partidului radical naţionalist ungar Jobbik, Gabor Vona, a acuzat sâmbătă guvernul condus de Viktor Orban că nu a ridicat chestiunile privind tratatul de pace de la Trianon şi autonomia aşa-zisului Ţinut secuiesc în cadrul forumurilor internaţionale, potrivit unei declaraţii susţinute la Tabăra tineretului maghiar din Ardeal, care a avut loc în localitatea Borzonţ din judeţul Harghita.
Ministerul român de Externe a precizat că se aşteaptă ca Guvernul ungar să se disocieze de afirmaţiile lui Gabor Vona pe care le-a condamnat cu fermitate şi le-a respins.
Jobbik este un partid din opoziţie, care nu este implicat în activitatea guvernului ungar şi nu împărtăşeşte responsabilitatea sa, a precizat duminică Ministerul Afacerilor Externe ungar, în reacţie la comunicatul MAE român.