Zece simptome ale accidentului vascular cerebral pe care toată lumea ar trebui să le cunoască

strokeDe mai bine de 10 ani, România se află pe unul dintre primele locuri în lume în ceea ce priveşte decesele cauzate de afecţiuni cerebro-vasculare, conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Iar rata mortalităţii în urma atacurilor vasculare cerebrale (AVC) se află la egalitate cu rata deceselor determinate de bolile de inimă..

Persoanele care supravieţuiesc unui atac vascular cerebral se confruntă în general cu invalidităţi de diferite grade de severitate. Astfel, pot apărea paralizii sau pareze, dificultăţi de limbaj, tulburări de vedere şi de orientare în spaţiu, probleme de echilibru şi de deplasare şi tulburări cognitive care pot evolua până la demenţă. În plus, timp de câteva zile după un astfel de accident, există un risc crescut de deces.

La câteva zile după un atac vascular cerebral, este indicat să se înceapă un program de recuperare medicală. Acesta constă, în linii mari, în masaj, kinetoterapie şi, eventual, în fizioterapie. Specialiştii spun că cele mai importante sunt primele nouă luni de la accident, când se înregistrează cele mai mari progrese.Este foarte important ca persoanele care au suferit un AVC să adopte un regim alimentar specific, să facă exerciţii fizice sub supraveghere medicală, să renunţe la fumat, la consumul de alcool şi de cafea şi, în general, să aibă un stil de viaţă cât mai echilibrat. În cazul persoanelor care au suferit un atac vascular cerebral, riscul de recurenţă creşte de nouă ori. De aceea, aceste persoane trebuie să urmeze tratamentul toată viaţa şi să facă periodic un consult medical. Printre obiectivele urmărite în cadrul programului de recuperare a persoanelor care au suferit un AVC se numără şi reintegrarea socio-profesională şi familială. Astfel, după trei luni, acestea sunt sfătuite să facă activităţi gospodăreşti uşoare şi, eventual, să-şi reia activităţile profesionale. De cele mai multe ori, după un AVC poate apărea şi depresia sau o labilitate emoţională exagerată, ceea ce necesită şi consiliere psihiatrică sau psihologică.Şansele de supravieţuire cresc dacă se ajunge la spital în una-două ore de la apariţia simptomelor. Accidentul vascular cerebral este una dintre cele mai periculoase afecţiuni cu care te poţi confrunta de-a lungul vieţii, motiv pentru care este important să detectezi problema imediat ce organismul îţi transmite primele semnale că ceva este în neregulă.Dacă vei ştii să recunoşti simptomele accidentului vascular cerebral poţi acţiona rapid, pentru a diminua efectele negative ale acestuia asupra stării de sănătate.

  1. Afectarea vederii

Problemele de vedere precum vederea înceţoşată sau vederea dublă reprezintă un indicator important al AVC-ului. Acest simptom apare în 44% din cazuri.

  1. Confuzie sau dificultate la vorbire

AVC-ul poate afecta capacitatea de exprimare şi de înţelegere. Acest simptom apare în 72% dintre cazuri.

  1. Amorţirea unui braţ sau unui picior

Amorţirea braţelelor sau picioarelor este un simptomn comun al AVC-ului. De obicei, membrele afectate sunt cele din partea opusă zonei creierului unde apare accidentul vascular.

  1. Ameţeală sau pierderea echilibrului

Ameţeala, greaţa sau pierderea echilibrului se numără printre simptomele AVC-ului.

  1. Durere

Durerea nu este un simptom comun al accidentului vascular. Dacă durerea apare subit la nivelul braţelor, picioarelor sau pieptului poate indica aparitia AVC-ului. Potrivit studiilor, aceste simptome neobişnuite apar mai ales în cazul femeilor.

  1. Durere de cap puternică

Durerea foarte puternică de cap, poate fi de asemenea, un simptom al accidentului vascular. Acest semn apare, de obicei în cazul persoanelor tinere şi al femeilor.

  1. Amorţirea feţei

Accidentul vascular cerebral poate provoca leziuni ale creierului care ar putea determina privarea acestuia de oxigen şi sânge. Un accident vascular cerebral va cauza deseori amorţeală în unele zone ale corpului, în funcţie de partea creierului afectată de lipsa de oxigen. În cazul în care nervii conectaţi la nivelul feţei sunt lipsiţi de oxigen, poate interveni paralizia facială parţială sau totală. Dacă o persoană simte amorţeală la nivelul feţei, alături de slăbiciune a membrelor pe o anumită parte a corpului, acesta ar putea fi indiciul unui accident vascular.

  1. Stare de oboseală bruscă

Iţi desfăşori activităţile ca în orice altă zi, însă deodată te loveşte o stare de oboseală inexplicabilă şi tot ce îţi doreşti este să te aşezi în pat şi să dormi. Această situaţie poate masca prezenţa unui accident vascular cerebral, mai ales atunci când organismul tău este asaltat şi de alte simptome clasice.

  1. Sughiţ

Sughiţul apare ca urmare a contracţiilor diafragmei, contracţii care sunt controlate de anumiţi nervi ai creierului. În momentul în care aceşti nervi sunt afectaţi de atacul cerebral, declanşează apariţia sughiţului.

  1. Palpitaţii

Palpitaţiile apar, de obicei, în momentul în care există un motiv bine întemeiat, cum ar fi o sperietură zdravănă, efort fizic susţinut sau o emoţie puternică. Dacă te confrunţi subit şi fără motiv cu palpitaţii, este posibil să suferi un accident vascular cerebral. Palpitaţiile sunt însoţite şi de alte simptome clasice ale atacului cerebral.