Inevitabilul nu are cum să nu se producă. Mai devreme sau mai târziu, adevărul nu poate fi falsificat atât cât el să fie consacrat cu valoare de axiomă. Tot timpul istoria îşi rescrie momentele, aducându-le în matca firească a faptelor întâmplate aşa cum au fost ele şi nu aşa cum au fost mai apoi povestite sau interpretate.
Astăzi ne apare cât se poate de clar rolul pe care l-a avut episcopul Laszlo Tokes în Revoluţia română de la 1989. Practic, maghiarimea sa nu a avut nici un amestec direct în declanşarea revoluţiei de eliberare de sub regimul comunist. Adevăraţii revoluţionari timişoreni ar trebui să se obişnuiască cu gândul că Revoluţia din decembrie 1989 a început la Iaşi, pe 14 decembrie.
Ceea ce s-a întâmplat pe scările Catedralei din Timişoara nu a fost decât un punct în care şi-au dat întâlnire enoriaşii pastorului Tokes, anunţaţi că acesta va fi exilat din ordinul lui Nicolae Ceauşescu, după ce, acesta din urmă a fost informat de servicii că Eminenţa Sa are activităţi nu tocmai bisericeşti, privind propaganda revizionistă. Aceeaşi propagandă pe care astăzi încearcă să o desăvârşească, prin invocarea unui necesar protectorat al Budapeste pentru Transilvania.
Dacă la Iaşi, în pregătirea mitingului paşnic din Piaţa Unirii, de pe 14 decembrie 1989, a fost difuzat programul Frontului Popular Român, prin care se cerea schimbarea regimului politic din ţară, regim găsit vinovat de toate relele produse în numele comunismului, la Timişoara, două zile mai târziu, manifestaţii cereau doar protecţie pastorului Laszlo Tokes. Pe fondul acestor ieşiri în stradă, timişorenii şi-au dat seama că se poate manifesta şi altfel, nu doar prin bancuri şoptite la ureche. Dar, era deja 20 decembrie 1989 când revoluţia începuse, când pastorul reformat nu mai avea nici măcar rolul de „loc de întâlnire”.
Astăzi, acelaşi „simbol” al Revoluţiei române de la 1989 a început să se exfolieze, să-şi arate adevăratul chip de lut. Mai mult, ura cu care vicepreşedintele Parlamentului European priveşte înspre România este una demnă de milă, dar şi de îngrijorare. În momentul în care se simte prins în laţ, Laszlo Tokes începe să strige ca din gură de şarpe, precum că în România se simte din nou focul iadului dictaturii. Această reacţie a fost generată de atacul direct al preşedintelui Traian Băsescu, îndreptat, de această dată cu subiect şi predicat, împotriva lui Laszlo Tokes „…nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea mai zilele trecute ca Transilvania să fie trecută sub protectorat”. Impostura lui Tokes a început să nu mai aibă limite, transformându-se nu numai într-un animal de pradă, dar şi într-un virus, ce ar putea infesta spaţiul pe care îl atinge. Nu ar trebui să uităm sau să ignorăm spusele oficialului european: „Trebuie să vedem ce preţ plătim pentru această unitate (unitatea maghiarilor – n. r.). Îl rugăm pe premierul Viktor Orban şi Guvernul condus de el să construiască un sistem de cooperare naţională, în aşa fel încât să oferiţi protectorat Transilvaniei, cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”, declara Laszlo Tokes, în prezenţa premierului Ungariei. Laszlo Tokes mai spunea că Băile Tuşnad, unde s-a desfăşurat Universitatea de Vară „Balvanyos”, reprezintă o zonă autonomă a Ţinutului Secuiesc.
De această dată replica din partea românilor a venit imediat, fără timiditate şi cu acea fermitate ce ar putea să-l pună pe Laszlo Tokes „cu botul pe labe”: „Cerem ca extremiştilor maghiari din România, cărora li s-au acordat distincţii ale statului român, să le fie retrase aceste distincţii. Şi aici facem o referire directă la Laszlo Tokes. Nu este posibil ca acest extremist maghiar, care luptă prin toate mijloacele împotriva României şi românilor, să fie decorat cu Steaua României. Această distincţie trebuie să-i fie retrasă şi facem apel la Administraţia Prezidenţială, în numele tuturor participanţilor la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, să-i fie retrasă această distincţie lui Laszlo Tokes”, se arată în rezoluţia citată.
Trebuie doar ca preşedintele Traian Băsescu să semneze decretul prezidenţial de retrage a distincţiei Steaua României, celui ce s-a dovedit a fi de fapt duşmanului poporului român, Laszlo Tokes. Ar fi un semnal pentru toţi tokeşii din ţară, atâţi câţi mai sunt şi câţi vor mai dori să fie.