Pianista Alexandra Dăriescu va concerta pe scena Festivalului ‘George Enescu’

alexandra dariescuAlexandra Dăriescu, prima pianistă din România care a evoluat, la numai 27 de ani, la Royal Albert Hall (Londra), va concerta, pe 27 septembrie, pe scena Festivalului Internaţional „George Enescu”.

Potrivit unui comunicat transmis presei, solista va concerta alături de Orchestra Filarmonicii Regale din Londra, la Sala Palatului, de la ora 19,30, alături de Royal Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului Andrew Litton.
Considerată de BBC Music Magazin „o stea în devenire”, Alexandra Dăriescu a debutat la prestigioasa Carnegie Hall din New York, de atunci susţinând, în mod constant, concerte în Marea Britanie cu orchestre precum Royal Philharmonic Orchestra şi Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, BBC Symphony Orchestra, BBC National Orchestra of Wales, şi colaborează cu unii dintre cei mai importanţi dirijori ai momentului.
CD-ul de debut al Alexandrei Dăriescu (Champs Hill Records, 2012) a primit o recenzie de patru stele în BBC Music Magazine şi a intrat şi în top 10 al celor mai bune CD-uri ale anului la Manchester Evening News.
Anul trecut, pianista a susţinut concertul pentru pian „Mesmerism”, compus special pentru ea de Emily Howard, interpretarea concertului, distins cu premiul British Composer 2012, fiind transmisă de BBC Radio 3.
Alexandra Dăriescu a mai interpretat, în premieră la Londra, Concertul în stil clasic, de Dinu Lipatti.
De-a lungul anilor, Alexandra Dăriescu a câştigat Premiul Verbier CUBS la Festivalul Academiei Verbier în Elveţia (2008), Premiul Guildhall Wigmore şi premiul Ambasadorului Român pentru contribuţia extraordinară la promovarea imaginii României în Regatul Unit.
Alexandra Dăriescu s-a născut în România, a studiat la Iaşi, la Şcoala Pocklington şi la Colegiul de Muzică Royal Northern din Marea Britanie. A absolvit în anul 2008 cu medalia de aur, cea mai mare distincţie oferită de Colegiu.
Concertul susţinut de Alexandra Dăriescu la Bucureşti va avea loc cu casa închisă, însă sunt disponibile bilete pentru transmisiunea live în sala de cinema, la Grand Cinema Digiplex pe: http://www.grandcinemadigiplex.ro/ro/spectacole/evenimente-speciale/item/394-festivalul-si-concursul-international-george-enescu.
În aceeaşi zi, de la ora 17,00, în cadrul seriei Concerte şi Recitaluri Camerale, pe scena Ateneului Român, va susţine un recital cunoscutul ansamblu Violoncelissimo, condus de Marin Cazacu.
Recitalul va avea loc cu casa închisă.
De la ora 22,30, un concert extraordinar va fi susţinut pe scena Ateneului Român, în cadrul seriei ”Concertele de la Miezul Nopţii”. Apreciatul ansamblu cameral Accademia Bizantina va oferi publicului un regal Bach, avându-l ca dirijor şi solist la clavecin pe Ottavio Dantone, iar ca solistă pe violonista Viktoria Mullova.
Şi acest concert va avea loc cu casa închisă.
În aceeaşi zi, în ţară, se va desfăşura la Braşov concertul unuia dintre cele mai apreciate ansambluri de muzică de cameră britanice, The Schubert Ensemble, fani declaraţi ai compozitorului George Enescu. Cvartetul a sărbătorit 30 de ani de existenţă, la Londra, printr-un recital care a inclus lucrări ale compozitorului român.
Festivalul Internaţional „George Enescu”, care se desfăşoară între 1 şi 28 septembrie, în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară, aduce pe scenele româneşti unii dintre cei mai mari artişti ai momentului, de la pianistul şi dirijorul Daniel Barenboim la pianista fenomen Yuja Wang, alături de orchestre de top, cap de afiş oriunde în lume – Staatskapelle Berlin, Royal Concertgebouw Orchestra, Pittsburgh Symphony Orchestra.