Pâinea şi specialităţile din panificaţie fără umplutură vor avea TVA de 9%, începând cu data de 1 septembrie, potrivit unui Ordin comun al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi al Ministerului Finanţelor Publice, publicat în Monitorul Oficial.Ordinul defineşte care sunt produsele cărora li se va aplica o cotă redusă de TVA de 9%.
„Prin pâine se înţelege produsul preparat dintr-un aluat obţinut din diferite sortimente de făină, utilizate în amestec ori singure, cu sau fără alte ingrediente, frământat cu apă, afânat prin fermentaţia drojdiei şi precopt/copt, inclusiv în stare congelată, dar la care nu s-au adăugat miere, ouă, brânză sau fructe şi care are un conţinut de zahăr şi de grăsimi în substanţă uscată de maximum 5%, din greutate”, se menţionează în Ordin. De asemenea, vor avea o cotă redusă de TVA produsele de panificaţie care au compoziţia pâinii, aşa cum este definită în ordin, respectiv cornurile, chiflele, batoanele, covrigii, minibaghetele, franzeluţele şi împletiturile, dar care se încadrează în grupa produse de brutărie la codul CAEN/CPSA 1071. Potrivit Ordinului, covrigii se încadrează în aceste prevederi, indiferent de gramaj sau dacă sunt sau nu sunt afânaţi prin fermentaţia drojdiei, în schimb produsele cu umplutură de orice fel nu se încadrează în categoria produselor de panificaţie pentru care se va aplica o cotă redusă de TVA. Pâinea va fi mai ieftină din 1 septembrie în raioanele specializate din hipermarketuri, dar şi în magazinele proprii ale brutăriilor odată cu reducerea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) de la 24% la 9%, a declarat, joi, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN, Aurel Popescu.”Avem certitudinea că toţi comercianţii vor ieftini pâinea şi produsele din panificaţie atât în hipermarketuri cât şi în magazinele proprii ale brutăriilor de la 1 septembrie pentru că vom avea TVA redusă de 9%, iar consumatorii vor mânca o pâine fiscalizată şi mai sigură din punct de vedere igienico-sanitar. Practic începând de duminică nu numai pâinea se va ieftini ci şi produsele de panificaţie care au compoziţia pâinii, cornuri, covrigi sau chifle, dar fără împluturi”, a spus acesta. În ceea ce priveşte proiectul privind vânzarea pâinii numai în magazine specializate sau în raioane organizate în acest scop în magazinele generale, şeful ROMPAN a subliniat că, deocamdată, se află în circuitul de avizare la instituţiile de profil, dar este optimist ca va fi aprobat în cursul lunii septembrie. „Cred că proiectul privind vânzarea pâinea numai în magazine specializate sau în raioane organizate în acest scop în magazinele generale va fi aprobat în luna septembrie iar în circa 3-4 luni, respectiv din 2014, va putea intra în vigoare. În baza acestui proiect estimez că se vor reduce cel puţin o treime din cele 150.000 de magazine existente”, a subliniat Popescu.
Potrivit studiilor efectuate de ROMPAN, evaziunea fiscală din sectorul de morărit şi panificaţie s-ar putea reduce de la 67% la 20%, în circa 8 luni după introducerea TVA de 9% la pâine, respectiv de la un miliard de lei în prezent, la circa 200 de milioane de lei.
Industria autohtonă de morărit şi panificaţie din România s-a confruntat în 2012 cu cel mai greu an din istorie, în condiţiile în care multe societăţi s-au închis şi au fost pierdute locuri de muncă, iar evaziunea fiscală în sector s-a apropiat de 70%.