Am reintrat în logica declaraţiilor electorale. Se spun lucruri spectaculoase, fierbinţi, numai bune de ţinut minte, la o adică. De fapt, societatea a devenit din nou un poligon de încercare pentru toate petardele politice pe care liderii alianţei de guvernământ le aruncă de regulă la şcolile de vară. Şi de această dată, la Mamaia, USL, prin copreşedinţii săi, nu a ezitat să înfierbânte atmosfera.
Victor Ponta a ţinut să-şi aducă aminte unde a pus ciornele cu discursurile sale anti-Băsescu, întrebuinţate în campania electorală pentru demiterea preşedintelui, readucându-le în actualitate, cu aceeaşi agresivitate cu care a reuşit, la un anumit moment, să facă impresie bună în Piaţa Universităţii. Răul cel mare pentru români nu poate fi altul decât acest regim Băsescu, care este unul de batjocură şi de umilinţă. Tot Victor Ponta nu vrea să uite de regionalizare, chiar dacă, atunci când se află în Palatul Victoria, nu mai are acea perspectivă imediată a deschiderii acestei cutii a Pandorei.
La şcoala de vară de la Mamaia, liderul PSD a încercat să exerseze şi această partitură, atât de dragă liderilor locali. Tot pentru plăcerile, de această dată vinovate, ale primarilor din ţară, Victor Ponta a agreat ideea că va trebui rediscutată Legea de organizare a ANI, datorită prevederilor căreia parte din aleşii locali devin incompatibili.
Primarul pesedist Radu Mazăre a pus paie pe foc în interiorul alianţei, sărind la gâtul lui Crin Antonescu, candidatul USL la prezidenţialele din 2014, cel care a fost pe placul femeilor din alianţă, în momentul în care preşedintele liberalilor a mărturisit să îi pare rău că nu este şi el femeie. Primarul Constanţei nu se împacă cu gândul că „omul lui Crin Antonescu”, Daniel Chiţoiu, cel care are pe mâna sa finanţele ţării, a dat apă la moară delaţiunii, prin acele declaraţii de avere ce ar putea fi declanşate de o simplă „scrisoare anonimă”. Să dea poporul cu subsemnatul, astfel încât procurorii să nu mai aibă nici timp şi nici ochi pentru cei care mânuiesc avuţia naţională. Radu Mazăre a promis liderilor USL că „libertinii şi liberalii” din Constanţa nu-l vor mai vota pe Crin Antonescu la prezidenţiale dacă se întâmplă această chiţcăială.
Tot în acelaşi areal marin, păstrându-se şi aceeaşi desfăşurare în timp, tineretul portocaliu a încercat să dea câteva probe de umor, pe seama useliştilor. Dacă tinerii au reuşit să treacă acest greu examen, este adevărat cu un jalnic cinci, la categoria adulţi şi adulte, Vasile Blaga şi proaspăta doamnă Roberta Anastase s-au făcut de tot râsul, fără prea multe eforturi. În timp ce buldogul şi-a demonstrat cu o uşurinţă dezarmantă penibilul, prin folosirea aceleaşi plăci vechi de patefon cu „duşmanul lor de moarte”, USL, Roberta Anastase, dorind să-l facă analfabet politic pe Crin Antonescu, nu şi-a dat seama că s-a pus singură în situaţia „cine sapă groapa altuia, cade el în ea”. Astfel, duduia portocalie nu a luat în calcul analfabetismul ei politic, acela care a pus-o în cea mai ridicolă situaţie în care a fost pus un politician român, în momentul în care a început să numere voturile din Camera Deputaţilor, numărătoare ce i-a dat acel rezultat necesar validării votului, chiar dacă ceilalţi participanţi la şedinţă, inclusiv televiziunile, nu au reuşit să adune decât jumătate din cifra validată ca fiind rezultatul final.
Doamna Roberta Anastase mai bine ar fi rămas în luna de miere, decât să fi ajuns în această şcoală, la mare. PDL, pentru a-şi asigura un posibil viitor, ar trebui să-şi ascundă aceste producţii expirate, refuzate chiar şi de muzee, lăsându-şi mânjii să se joace cu salteaua şi cu papagalul, în legea lor, să înveţe singuri să meargă, să zburde, să dea cu capul de Putere, fără a o mai implica nici pe Roberta Anastase, nici pe Elena Udrea, nici măcar pe Vasile Blaga, singurul condamnat să-şi poarte crucea şi la relansare, în calitatea sa de preşedinte PDL.
La mare, tineretul politic al ţării a dat voie „maeştrilor” să evolueze la bară, astfel încât să vadă „pe viu” cum se face politică în stil mare sau, mai precis, ceea ce nu ar trebui ei, în postura de viitor al ţării, să nu facă. Indiferent de care va fi sensul de „şcoală de vară” merită să fie luată în seamă şi de ţinut minte, cu atât mai mult cu cât, ceea ce se întâmplă în astfel de situaţii seamănă izbitor de mult cu acele „scurgeri nevinovate” din dosarele ce se pregătesc la DNA, de exemplu.